Autonieuws

Hazumi Concept stuwt aan op nieuwe Mazda2

Nu de Mazda2 al eventjes geen betekenisvolle rol meer speelt in het B-segment snakt Mazda naar een opvolger. Met de in Genève onthulde Huzami Concept geeft het merk te kennen daarmee al aardig op weg te zijn, waarop wij zeggen: ‘Niets meer aan doen!’.

Aan de hand van haar Kodo-designthema is Mazda bezig haar gehele modellengamma te vernieuwen. De uitstraling van levende wezens staat hierin centraal, en zonder al te grote fantasie is dat best terug te zien in de Hazumi, wat niet voor niets ‘krachtige sprong’ betekent. Zo vloeit volgens Mazda de sterk aangezette wigvorm (beginnend bij de lage voorzijde en oplopend richting de achterzijde) van de Hazumi voort uit een katachtige, in het bijzonder een jachtluipaard, die zijn spieren aanspant om zich af te zetten richting zijn prooi. Zwierige designtaal eigenlijk, maar niet zeker ineffectief om te onderstrepen dat de Hazumi bedeeld is met een zeer vlotte uitstraling dat ons nieuwsgierig maakt naar diens, hopelijk bijpassende, rijeigenschappen. Bevestiging daarop duurt echter nog tot diep in 2015, want dan pas staat het productiemodel gepland om gelanceerd te worden.

Clio IV
De Mazda Hazumi is 4.070 millimeter lang, 1.730 millimeters breed en 1.450 millimeter hoog. De wielbasis bedraagt 2.585 millimeter. (Buiten)maten die vergelijkbaar zijn met die van de Renault Clio, maar bovenal aangeven dat de opvolger van de Mazda2 een flinke groei-injectie heeft gekregen. Of deze extra centimeters ook een positief effect heeft op de binnenruimte moet nog blijken. Mazda heeft daartoe in elk geval de middenconsole als een soort brug ontworpen om het ruimtegevoel te versterken. Het voetencompartiment is daadwerkelijk ruimer dan bij de huidige Mazda2, meent de fabrikant.
Designwijs siert Kodo ook het interieur van de Hazumi. Voor een prettige ergonomie is het dashboard naar de bestuurder toegedraaid en de functionaliteiten sterk op de persoon achter het stuurwiel afgestemd. De layout van het centrale display, het Active Driving Display en de bediening van de commander, de grote knop in de middentunnel, zijn gebaseerd op Mazda’s Human-Machine Interface (HMI) zoals we dat ook kennen van de Mazda3 en Mazda6. ‘Het HMI-concept helpt bestuurders om de grote hoeveelheid informatie goed te kunnen verwerken, terwijl ze hun ogen op de weg houden en een stabiele en veilige houding blijven hanteren’, aldus Mazda.

Nieuwe dieselmotor
Voortbordurend op de Mazda2 en de nieuwste Mazda’s zet de Hazumi in op een lichtvoetig rijgedrag. Als technische basis daarvoor wordt natuurlijk geput uit de brede waaier aan SkyActiv-technologiën die inmiddels geen uitleg meer behoeven. Het grootste nieuws vinden we juist in een nieuwe 1.5 turbodiesel. Een viercilinder waarvan het vermogen niet wordt opgegeven, maar wel de tot dusver haalbare CO2-uitstoot. In de Hazumi duikt die onder de 90 g/km, wanneer de geknepen versie van de 2.2 SkyActiv-D is gekoppeld aan een 6-trapsautomaat, en start/stopsysteem (i-Stop) en i-Eloop voor regeneratie van remenergie.

Gerelateerde artikelen

Mazda onthult Takeri: voorproefje nieuwe 6

Autonieuws
Mazda onthult Takeri: voorproefje nieuwe 6
> Artikel lezen

Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora

Autonieuws
Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora
> Artikel lezen

Heerlijke fotogallery Mazda Shinari

Fotogalleries
Heerlijke fotogallery Mazda Shinari
> Artikel lezen

Update: Mazda Hazumi Concept is eerste blik op nieuwe Mazda2

Autonieuws
Update: Mazda Hazumi Concept is eerste blik op nieuwe Mazda2
> Artikel lezen

Mazda borduurt voort op succes CX-5 met CX-3

Autonieuws
Mazda borduurt voort op succes CX-5 met CX-3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.