Autonieuws

Nieuwe MINI Clubman is grote jongen geworden!

Verrassing! De gloednieuwe MINI Clubman gooit het over een andere boeg. Hij heeft er een portier bijgekregen, is tientallen centimeters langer geworden en het praktische karakter lijkt meer dan voorheen een rol te spelen. MINI toont ons de Clubman volgende week als conceptcar in Genève en dit zijn de belangrijkste feiten.

Wat vooral opvalt is de enorme groeispurt die de Clubman heeft doorgemaakt. De lengte groeide met maar liefst 26 cm tot 4.223 mm, de breedte nam met 17 cm toe tot 1.844 mm en in de hoogte meet de Clubman voortaan 1.450 mm. Die enorme groeispurt, met name in de lengte, heeft als doel gehad om twee volwaardige achterportieren te kunnen monteren. Het eigenzinnige achterdeurtje wat de huidige Clubman juist zo kenmerkte gaat daarmee verloren.

Deurtjes!
Waar we die bijzondere achterdeurtjes nog wel terugzien is aan de achterzijde. Ze zijn kenmerkend voor de Clubman en gelukkig door MINI ook op deze tweede generatie in leven gehouden. Unieke feature is het feit dat je met een zwaaibeweging van je been onder de achterbumper door de deurtjes open kunt laten gaan. We kennen het principe in combinatie met een elektrisch bedienbare achterklep, maar toegepast op deuren hebben we het nog niet eerder gezien.

Net even anders
Laten we onze blik verder over het exterieur glijden dan weet MINI ons met de Clubman een model voor te schotelen waarbij duidelijk aandacht is besteed aan onderscheid ten opzichte van de hatchback-versie. Neem bijvoorbeeld het roostertje dat vanuit het zijscherm doorloopt in het voorportier en meteen de voet van de buitenspiegel huisvest. Mocht de Concept ongewijzigd in productie gaan, en die kans is heel groot, dan zien we bovendien een net even anders vormgegeven voorbumper. En kijken we naar het interieur, dan zien we zowaar een dashboard dat net even anders is vormgegeven dan hoe we het kennen.

Meer ruimte
Die extra centimeters zullen van binnen niet onopgemerkt blijven. Hoeveel invloed ze hebben gehad op de bagageruimte laat MINI ons niet concreet weten, maar reken er gerust op dat er een paar liters bijgekomen zijn. De meeste winst zal er echter op de achterbank behaald zijn. Die achterbank is overigens meteen ook in drie aparte zitplaatsen verveeld voor extra comfort.

Minder charme
MINI gaat overduidelijk voor een praktischer aanpak. De nieuwe Clubman zal een zesdeurs auto zijn - en is daarmee nog altijd een uniek concept - maar een deel van zijn charme is duidelijk verloren gegaan in ruil voor praktisch gebruiksgemak. Gelukkig hebben we die typische achterdeurtjes nog, anders zou dit zomaar de vijfdeurs hatchback kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Spierballen-Clubman: MINI John Cooper Works Clubman

Autonieuws
Spierballen-Clubman: MINI John Cooper Works Clubman
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan: de nieuwe (6-deurs) MINI Clubman

Autonieuws
Hier is 'ie dan: de nieuwe en ook al geprijsde MINI Clubman
> Artikel lezen

MINI Clubman nu ook met ALL4-vierwielaandrijving

Autonieuws
MINI Clubman ALL4
> Artikel lezen

Brute MINI Clubman All4 Scrambler Concept

Autonieuws
Brute MINI Clubman All4 Scrambler Concept
> Artikel lezen

Alvast heel veel nieuwe MINI Clubman

Autonieuws
> Artikel lezen

AC Schnitzer gaat los op MINI

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.