Autonieuws

Alle details Opel’s nieuwe éénliter driecilinder

Op het moment dat uit een studie van een gerenommeerd automotive onderzoeksbureau is gebleken dat de downsizing-drang van autofabrikanten meer kwaad dan goed doet, maakt Opel meer bekend over hun nieuwe 1.0 liter driecilinder. De Adam krijgt de eer hem als eerste te ontvangen.

Ondanks de tegengeluiden moet de 1.0 liter EcoTec driecilinder voor Opel juist een nieuw tijdperk inluiden. Het inleveren van een cilinder op de gebruikelijk ingezette motoren wordt opgevangen door het toevoegen van een turbo, wat het nieuwe blokje sterker bij lage toeren maakt dan Opel’s 1.6 liter viercilinder. Opel volgt hiermee enkele andere fabrikanten op die al hebben aangetoond grote successen te kunnen boeken met driecilinderturbo's, met als klinkend voorbeeld natuurlijk de 1.0 liter EcoBoost van Ford. Dit merk heeft verschillende prijzen gewonnen met die destijds revolutionaire motor. In navolging van de Amerikanen hebben Europese automerken hun researchteams om de tafel geroepen en eveneens goede resultaten geboekt. Kijk bijvoorbeeld naar de 0.9 liter TCe die Renault in de Clio heeft geïnstalleerd en straks ook in de nieuwe Twingo gaat proppen, alsook de kakelverse 1.2 liter VTi van Peugeot die onlangs is aangekondigd voor de 108.

Adam
Om de Adam met frisse moed te laten concurreren met onder andere diezelfde 108 introduceert Opel haar nieuwste technische hoogstandje in dat model. En daarin doet de 1.0 liter EcoTec het niet onverdienstelijk met een gemiddelde uitstoot van slechts 99 g/km waarmee de Opel Adam met driecilinder een plaatsje in de 20% bijtellingscategorie verdient. En dat zet hem op gelijke tred met zijn Franse concurrenten.

Techniek
De geheel uit aluminium vervaardigde driecilinder levert twee vermogenswaardes, met 90 en 115 pk. De lichtste variant zal naar verwachting het meest worden gekozen in Nederland en dat heeft vooral met het bijtellingsverhaal te maken en diens lage verbruik van 4,3 l/100 km. Wat de verbruiksprestaties van de sterkere éénliter zijn heeft opel nog niet bekendgemaakt. Beide versies van de driecilinder leveren echter wel 166 Nm koppel bij slechts 1.800 toeren per minuut, wat de volle verdienste is van de turbo. Dat koppel is overigens los te laten via een eveneens nieuwe handgeschakelde zesbak. Deze 37 kilogram wegende bak kenmerkt zich volgens Opel door korte, soepele schakelwegen.

Stilte
Wat ook soepel schijnt te zijn is de motor tijdens het rijden. Opel zegt namelijk dat het maatregelen getroffen heeft om het geluids- en trillingsniveau van haar nieuwe driecilinder zo ver mogelijk te beperken. Hierbij wordt opnieuw verwezen naar het geluidsniveau van de oude 1.6 liter, een vergelijking die Opel graag aanhaalt om te benadrukken dat ze een verbeterd blok gebouwd hebben.

Gerelateerde artikelen

Opel Adam met 3-cilinder heeft vanafprijzen

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Adam S(chnell) klaar voor de strijd

Autonieuws
...
> Artikel lezen

Adam eerste met Opel’s nieuwe 3-cilinderturbo

Autonieuws
Adam eerste met Opel’s nieuwe 3-cilinderturbo
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.