Autonieuws

Dit is de volledig elektrische Kia Soul EV

Toen Kia aangaf dat men de nieuwe Soul niet in ons land zou gaan leveren waren we toch enigszins teleurgesteld. De auto had hele sprongen gemaakt en moest potten kunnen breken in het segment van compacte crossovers. Maar Kia had meer in petto. Namelijk deze volledig elektrische Soul. En daarmee gaat men in Nederland vermoedelijk hoge ogen gooien.

We zien ze langzaam maar zeker op de markt komen: volledig elektrische auto's. Steeds iets beter, minder bijzonder gelijnd en met een wat grotere actieradius. Kia stapt eind dit jaar ook in dit segment en wel met deze Soul EV. De volledig elektrisch aangedreven Soul laat zich aandrijven door een 109 pk sterke elektromotor. Volgens Kia voldoende voor een nul naar honderd sprint in minder dan 12 seconden en een afgeregelde topsnelheid van 150 km/h. Spectaculair is het niet, maar met een actieradius van ongeveer 160 km vormt de Soul EV dan ook geen auto voor de lange afstand. Ook deze elektrische Kia is bedoeld voor vervoer in stedelijk gebied.

5 uur
De lithium-ion polymeer batterijen zijn geplaatst in de vloer van de auto. Volgens Kia is daardoor slechts enkele centimeters ruimte voor de achterpassagiers verloren gegaan, maar blijft de Soul opvallend ruim voor een elektrische auto. Dat moeten we voor nu dan maar geloven. De 96 cellen van de 360 volt batterijen kunnen worden opgeladen aan het 230V-stopcontact in ongeveer 5 uur tijd. Wie over een 50 kW-snellader beschikt moet binnen een half uur weer over 80 procent accucapaciteit beschikken.

4% bijtelling
Vanaf het derde kwartaal van 2014 zal Kia de Soul EV gaan leveren in een aantal Amerikaanse staten. We vermoeden dat Europa niet veel later zal volgen. Voor Nederland is de auto zeer interessant gezien zijn bijtelling van slechts 4%.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Kia Soul hopelijk ook weer naar EU

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste technische details elektrische Kia Soul

Autonieuws
Eerste technische details elektrische Kia Soul
> Artikel lezen

Gesnapt: volledig elektrische Kia Soul EV

Spyshots
Gesnapt: volledig elektrische Kia Soul EV
> Artikel lezen

€ 32.995,- voor 100% elektrische Kia Soul EV

Autonieuws
Vanafprijs Kia Soul EV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.