Autonieuws

50 keer Shelby Cobra 50th Anniversary FIA

Zolang als we ons kunnen herinneren zijn we verliefd op de Shelby Cobra. Veel mannelijker wordt een auto immers niet en daarom zijn we maar wat blij dat Shelby American de 50ste verjaardag van de 289 FIA Cobra viert met eenzelfde gelimiteerd aantal exemplaren.

De Shelby Cobra is legendarisch en niet zonder reden. Het is zo’n beetje de meest glorieuze racer die de Amerikanen ooit hebben voortgebracht. Vandaag de dag vinden zelfs de replica’s – die talloze bedrijven verspreidt over de wereld aanbieden – gretig aftrek, mede omdat de nog overgebleven originele exemplaren onbetaalbaar zijn geworden. De 289 FIA Cobra die Shelby American nu introduceert heeft op zijn visuele aantrekkingskracht na in feite ook weinig van doen met Cobra van weleer. Maar voordat geestelijk vader Carroll Shelby in 2012 het leven liet, had hij zijn zegen allang uitgesproken over de auto’s die Shelby American (heden) voortbrengt. Met het authentieke karakter van de maximaal vijftig te bouwen Shelby Cobra 50th Anniversary FIA edities zit het dus wel snor.

Viking Blue
Shelby American heeft de jubileumeditie zo dicht mogelijk bij het origineel uit 1964 gebracht. Getooid in de kleur Viking Blue en voorzien van een gele striping dwars over de carrosserie inclusief gereserveerde ruimte voor een zelf te bepalen ‘rugnummer’ zijn de gelijkenissen treffend. Idem dito wat de 15 inch wielen met brede Goodyear-sloffen betreft. Rijden in de Cobra 50th Anniversary FIA lijkt ons heerlijk wegdromen naar de stoere, onvervalste (race)tijden van toen. En dat onder luid gebulder van een grote 4.7 liter 289 Ford-V8, die de Amerikanen gekscherend betitelen als een small block. Goede, moderne remmen zijn daarmee geen overbodige luxe en die worden dan ook gemonteerd. Ook kijk je als bestuurder uit over een moderner dashboard en kan je vertrouwen op een ophanging dat met de tijd is meegegaan.

Twee prijzen
Voor de carrosserie hebben kopers de keus uit een koets van glasvezel of aluminium. Die eerste maakt de Shelby Cobra 50th Anniversary FIA het voordeligst met een basisprijs van 94.995 dollar, omgerekend zo'n 70.000 euro. Voor de versie met aluminium body wordt aanzienlijk meer gevraagd, namelijk 160.000 dollar (zo’n 120.000). En dit zijn de prijzen exclusief aandrijflijn.

Gerelateerde artikelen

Ford doet geheimzinnig rond Bronco en Shelby GT500

Autonieuws
> Artikel lezen

De echte ‘Eleanor’ kan van jou zijn!

Autonieuws
De echte ‘Eleanor’ kan van jou zijn!
> Artikel lezen

Shelby Super Snake makes America great again

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford blaast Shelby Cobra nieuw leven in!

Autonieuws
Ford blaast Shelby Cobra nieuw leven in!
> Artikel lezen

Ford gedenkt Carroll Shelby met GT500

Autonieuws
Ford gedenkt Carroll Shelby met GT500
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.