Autonieuws

Eerste rij-indruk nieuwe Nissan Qashqai

Als beoogde opvolger van de Almera en Primera kreeg de Nissan Qashqai een bijzondere positie toegewezen. Een positie die niet iedereen meteen begreep. Want moet die opgehoogde hatchback met die aparte naam het falen van zijn voorgangers nu werkelijk doen vergeten? Ja, zo bleek. De Qashqai werd - met 2 miljoen verkochte exemplaren - een kaskraker van jewelste en rekende met veel waar Nissan ooit voor stond definitief af. De kans dat de nieuwe Nissan Qashqai dat gaat overtreffen, laat staan evenaren, is klein, heel klein. Toch is de nieuwe Qashqai een alleraardigste auto geworden.

Anno 2014 bulkt het van de crossovers. Dus wederom het wiel opnieuw proberen uit te vinden, dat had Nissan al bij voorbaat voor onmogelijk gehouden. De nieuwe Qashqai moest daarom vooral een auto worden die de sterktes van zijn voorganger vergroot en diens zwaktes elimineert. Zo gezegd, zo gedaan, want dat is precies het gevoel dat bij ons achterblijft na de eerste kilometers met Nissan's nieuweling.

“De kans dat de nieuwe Qashqai dat gaat overtreffen, laat staan evenaren, is klein, heel klein.”

Design

Op een afstandje oogt het exterieur heel erg vertrouwd, om er bij het naderen van de nieuwe Qashqai achter te komen dat 'ie toch een stuk strakker op zijn wielen rust. Ook de proporties van de koets zijn ineens wezenlijk anders. Hij is zichtbaar langer en breder geworden, maar ook lager, al is dat lastiger te ontdekken. Door het scherp aangesneden front, dito koplampen en grille alsook een opgetrokken schouderpartij is de Qashqai echt een crossover van de nieuwe, komende generatie. Het ronde (van een SUV) is uit. Scherpe aangesneden lijnen uit een vluchtig gehanteerd potlood is in. De nieuwe Qashqai loopt weer (even) voorop in de stoet.

Interieur
Binnenin is er vooral veel werk gemaakt van de bouwkwaliteit en het gevoel dat daarbij vrijkomt. We gaan niet zeggen dat de toegepaste materialen de nieuwe maatstaf vormen, maar twee, misschien wel drie stappen hoger dan voorheen is het zeker. De gehele bovenzijde van het dashboard bestaat uit zacht kunststof en ook de knoppen en schakelaars voelen solide aan. De zilverkleurige accenten laten er dan weer geen twijfel over bestaan dat hier geen druppeltje aluminium aan te pas is gekomen.

“Nissan lijkt de Qashqai de rijeigenschappen van een moderne hatchback te hebben willen meegegeven.”

Strakker én straffer

Rijden ging de Qasqai eigenlijk altijd al best goed af. De nieuwe daarentegen stuurt toch wat anders. Merkbaar strakker én straffer. De besturing is prima. Niet heel veel gevoel, maar de weerstand is prettig zwaar. Nissan lijkt de Qashqai de rijeigenschappen van een moderne hatchback te hebben willen meegegeven en als dit waar is, dan is het daar goed in geslaagd. De nieuwe Qashqai rijdt bijna als een Golf (wie anders, de Almera is immers niet meer). De combinatie demping/vering is behoorlijk stevig, maar dat voorkomt overhellen in bochten. Überhaupt wekt de Qashqai veel vertrouwen op door een zeer volwassen rijgedrag te vertonen. Iets waar de pittige 1.5 dci-diesel aan bijdraagt. Fijne krachtbron, maar die we wel eens stiller hebben meegemaakt (in andere auto's van Renault-Nissan). Met de 1.2 DIG-T hebben we aanzienlijk minder kilometers afgelegd, maar nu al gaat onze voorkeur naar die 4-cilinder turbobenzine uit.

Uitgebreide test nieuwe Nissan Qashqai
Benieuwd naar hoe wij de auto na een uitgebreide test hebben ervaren? Je leest onze autotest van de nieuwe Nissan Qashqai achter de link.

Gerelateerde artikelen

Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève

Autonieuws
Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève
> Artikel lezen

Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Nu officieel: nieuwe Nissan Qashqai

Autonieuws
Nu officieel: nieuwe Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Nissan Qashqai openbaar gemaakt

Autonieuws
Prijzen nieuwe Nissan Qashqai openbaar gemaakt
> Artikel lezen

Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.