Autonieuws

Audi Allroad shooting brake geeft voorproefje nieuwe TT en meer...

Met de crossover-conceptcar genaamd Allroad shooting brake geeft Audi ons in Detroit voorproefjes van diverse toekomstige modellen en concepten. Het design van de opgehoogde studie hint naar de nieuwe TT, zijn techniek toont het e-tron quattro systeem, zoals dat in de toekomst leverbaar zal worden, en zijn interieur laat eveneens toekomstige technologie zien. Kortom, een uithangbord voor Audi’s (nabije) toekomst.

Laat je niet misleiden door zijn ‘allroad’-uitstraling. Audi probeert ons daarmee weliswaar de indruk te geven dat dit een voorproefje van de Q1 is, maar dat lijken we toch mis te hebben gehad. De Duitsers geven zelf al aan dat de Allroad shooting brake ‘talloze visuele elementen van toekomstige sportauto’s’ van Audi laat zien. En wat is daarvan de eerste die het levenslicht zal zien? Inderdaad, de gloednieuwe TT. Denk het allroad-kunststof dus maar weg, en laat ook het shooting brake-gedeelte vervagen en hier voor je neus staat de derde generatie TT. De geschiedenis herhaalt zich hiermee, Audi flikte dit kunstje immers in 2005 ook met de Shooting Brake Concept die het op de Tokyo Motor Show presenteerde. Dit model was heel duidelijk een glimp van de huidige generatie TT.

“Denk het allroad-kunststof weg en hier voor je neus staat de derde generatie TT”

Design
Wat we duidelijk zien is een verdere evolutie van de hexagonale single-frame grille zoals we die ook al op de Crosslane Concept kregen te zien. Bij de Q-modellen zal die zeer prominent in beeld komen om het avontuurlijke karakter van die modellen te benadrukken, maar ook bij de TT en R(8)-modellen valt de grille niet te missen. De bekende ‘Tornado-lijn’ die over de zijkant loopt alsook de typische vorm van de wielkasten zijn een evolutie van het TT-concept. Niet zichtbaar, maar wel aanwezig is het vele gebruik van CFRP en aluminium, waarmee Audi nog maar eens wil benadrukken dat deze materialen meer en meer gebruikt zullen gaan worden.

Technologie
Het technologische gedeelte van het voorproefje vinden we aan boord van de in Ice Blue gespoten Allroad shooting brake. Na zijn debuut op de CES in Las Vegas zien we het nieuwe dashboard-concept nu in een volledig interieur. Omgeven door antraciet en steengrijze kleuren valt de blik direct op het dashboard. Volgens Audi’s ontwerpers is het design daarvan geïnspireerd op de vleugel van een vliegtuig en doen de ventilatieopeningen denken aan de straalmotoren van datzelfde product. Bijzonder aan de ventilatieopeningen is dat de bediening van de temperatuur, de stoelverwarming en de verdeling van de lucht door het interieur wordt bediend op de onderdelen zelf. Zodra je hand erbij in de buurt komt zullen ze automatisch uitschuiven om bediend te kunnen worden.
Eveneens nieuw is het design van het MMI-systeem dat nog meer is gebaseerd op een moderne smartphone. Met een vrije zoekfunctie, zoals we dat eveneens kennen van smartphones, kunnen dieperliggende functies gemakkelijk worden gevonden. Het gehele instrumentarium is bovendien vervangen door een 12,3 inch TFT-scherm waarop verschillende modi kunnen worden weergegeven afhankelijk van de wensen. Wie een sportieve bui heeft zal vooral behoefte hebben aan een grote snelheidsmeter, maar wie aan het navigeren is door de stad ziet daar graag een groot navigatiescherm. Het kan allemaal. Tot slot maakt de phone box in de middenconsole het mogelijk om je toestel draadloos op te laden. Allemaal technologie die zoals het lijkt nog dit jaar het productiestadium zal bereiken.

“De ventilatieopeningen zijn qua design geïnspireerd op straalmotoren”

e-tron quattro
Derde preview die Audi ons gunt met de allroad shooting brake is de aandrijflijn. Audi noemt het e-tron quattro, inderdaad net zoals bij haar R18 e-tron quattro Le Mans-bolide. Het systeem kan als plug-in hybride worden gezien en bestaat uit drie motoren. De basis wordt gevormd door een 2.0 liter TFSI-viercilinder met een vermogen van 292 pk. De benzinemotor heeft een relatief grote turbo en drijft de voorwielen aan. De verbrandingsmotor werkt samen met een 40 kW (54 pk) sterke elektromotor welke geïntegreerd is in de zestraps e-Stronic. Een tweede elektromotor, welke volledig zelfstandig opereert ten opzichte van de beide motoren voorin, drijft de achterwielen aan. De motor is 85 kW (115 pk) en 270 Nm sterk en zorgt er samen met de beide andere motoren voor dat er sprake is van quattro-vierwielaandrijving. Bovendien kan de motor geheel zelfstandig voor de aandrijving zorgen waardoor 50 km/h puur elektrisch gereden kan worden. Het meest interessant is uiteraard de gecombineerde modus waarbij Audi claimt dat de Allroad shooting brake 408 pk en 650 Nm op de wielen weet los te laten. Een sprint naar 100 km/h in 4,6 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/h moet ondanks de 1.600 kg geen enkel probleem vormen. En het mooiste is nog: wie keurig oplaadt en zuinig rijdt kan met 1,9 liter benzine zo’n 100 km ver komen.

Nieuwe TT
Het moge duidelijk zijn dat Audi ons in Detroit een blik in de toekomst laat zien. De zeer nabije toekomst zelfs. Het design hint duidelijk naar de nieuwe Audi TT, het interieur laat eveneens meer van dat model zien en de e-tron quattro techniek zal binnen enkele jaren eveneens op de markt komen.

Gerelateerde artikelen

Enorm digitaal instumentarium in nieuwe Audi TT

Autonieuws
Enorm digitaal instumentarium in nieuwe Audi TT
> Artikel lezen

Audi TTQ Cabrio opent aanval op de Evoque?

Autonieuws
Audi TTQ Cabrio opent aanval op de Evoque
> Artikel lezen

Audi haalt streep door extra TT-varianten

Autonieuws
Audi haalt streep door extra TT-varianten
> Artikel lezen

Details nieuwe Audi TT in de openbaarheid

Autonieuws
Details nieuwe Audi TT in de openbaarheid
> Artikel lezen

Audi Crosslane Concept belichaamt toekomstige Q´s

Autonieuws
Audi Crosslane Concept belichaamt toekomstige Q´s
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.