Autonieuws

Radio-ontvangst van CD-kwaliteit in Volkswagens

Automobilisten verspreidt over Europa zweren er al enige tijd bij en nu lijkt Digital Audio Broadcasting dan eindelijk ook in Nederland in de lift te zitten. Volkswagen Nederland stelt deze dienst voor digitale radio-ontvangst voortaan beschikbaar in vrijwel al haar gevoerde modellen.

Digital Audio Broadcasting, beter bekend als DAB en sinds kort in verbeterde vorm aangeduid als DAB+, stamt al uit begin jaren negentig maar is pas sinds kort aan een opmars bezig. Digitale media wordt immers alsmaar gewilder en de dagen van het analoge signaal lijken daarmee zelfs definitief geteld te zijn. In tegenstelling tot andere Europese landen staat digitale radio-ontvangst in auto’s in Nederland echter nog in de kinderschoenen. Maar er zit schot in de zaak. De duurdere merken bieden radio-ontvangst al enige tijd aan en nu sluit ook Volkswagen daarbij aan door het verkrijgbaar te maken op bijna al haar modellen.

Louter voordelen
Muziekfans die veel in de auto zitten zullen blij zijn met de opkomst van DAB+. Want dat betekent nooit meer ruis op het audiosignaal, een geluidskwaliteit dat overeenkomst met CD-niveau en de mogelijkheid extra informatie te verkrijgen alsook reclames weg te filteren. Daarnaast zijn er via DAB veel meer radiostations (storingsvrij) te beluisteren dan op het ouderwetse analoge FM-signaal. Handmatig zenders zoeken en ‘bijregelen’ is bovendien niet nodig.

Luisteraanbod
Naast de publieke zenders Radio 1, 2, 4, 5 en 6 en 3FM zijn de volgende zenders, of beter gezegd themakanalen, al in DAB+ te beluisteren: FunX, Radio Top 2000, 24 Nieuws en de commerciële zenders 538, Radio NL, Arrow Classic Rock, BNR, Classic FM, Q-music en Slam FM. De dekking in Nederland bedraagt momenteel circa 70%. Alleen in Noord-Nederland, Zeeland en het uiterste zuiden is er nog geen DAB-dekking. In het buitenland is er een breed aanbod DAB-zenders.

Ook inbouw achteraf
Volkswagen biedt DAB+ als fabrieksoptie op de up!, de Polo, Golf (inclusief Variant en Cabrio), Tiguan, Touareg, Touran, Sharan, Passat en Phaeton. Wel is het zo dat bij alle modellen een origineel radio- of navigatiesysteem de basisvoorwaarde is. De meerprijs voor DAB+ varieert vervolgens van 186 euro bij de up! tot 249 euro bij de Touran. Achteraf inbouw is ook mogelijk (299 euro), alsook de mogelijkheid om de high-end muziekinstallaties van Fender (Beetle) en DynAudio uit te breiden met DAB+. Ook levert de dealer een complete DAB-radio en DAB-radionavigatiesysteem van Pioneer. De prijzen daarvan inclusief inbouw en antenne zijn op te vragen bij de Volkswagen-dealer.

Gerelateerde artikelen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

Autonieuws
Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.