Autonieuws

Laserlicht voor Audi Sport Quattro Concept

Je zou het toeval kunnen noemen. Kort nadat wij ons ‘Getal van de Dag’ (over laser-verlichting) hebben gepubliceerd presenteert Audi nog maar eens hun Sport Quattro Concept met jawel het grootste nieuws daaraan: laser-verlichting.

Audi heeft de moderne autoverlichting met de invoering van vooruitstrevende LED-technologie destijds een nieuwe betekenis gegeven plus groot gemaakt en dus het moet even slikken zijn geweest toen BMW voorbij kwam snellen met de introductie van laser-verlichting, de volgende stap om nog beter te zien en gezien worden. Maar Audi is er als de kippen bij met een tegenreactie op hun grote rivaal. Kort na het lancering van hun matrix LED-verlichting (op de vernieuwde A8) presenteren ze laser-verlichting als uitbreiding daarop op de graag geziene Sport Quattro Concept. Op de CES in Las Vegas, een van de belangrijkste elektronicabeurzen ter wereld, maken ze de nieuwe lichttechnologie officieel.

Tot 500 meter
Op de zogeheten Plasma Rood-kleurstelling na is de Audi Sport Quattro Concept nog evenzo indrukwekkend als het gele exemplaar tijdens de laatste IAA in Frankfurt. Zelfs de koplampen zijn ogenschijnlijk niet veranderd, maar dat is volgens Audi een soort optisch bedrog, want achter het heldere glaswerk gaat dus voortaan laser-verlichting schuil.
Elk van de twee ‘lichtpitten’ heeft een duidelijke functie: de binnenste twee nemen het dimlicht voor rekening met behulp van matrix-LED’s, terwijl de buitenste twee het grootlicht verzorgen aan de hand van laserdiodes. Wie ons artikel over het ‘Getal van de Dag’ al heeft gelezen weet dat de lichtopbrengst van laser-verlichting nog eens een stuk hoger is dan LED-verlichting. Tot wel twee keer zoveel, en over een totale overstand van meer dan een halve kilometer bij grootlicht. Handig en bovenal veilig, zeker als het rijtempo hoog ligt. Tijdens de 24 Uren van Le Mans bijvoorbeeld. Audi gaat hun matrix laser-verlichting dan ook toepassen op de R18 e-tron quattro die halverwege juni gaat strijden op La Sarthe.

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de troeven van de nieuwe Audi R18 e-tron

Autonieuws
Gewicht
> Artikel lezen

Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8

Autonieuws
Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8
> Artikel lezen

Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans

Autonieuws
Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Opgefriste Audi A8 blijft teasen met matrix-verlichting

Autonieuws
Opgefriste Audi A8 blijft teasen met matrix-verlichting
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.