Autonieuws

Porsche 911 'Safari' keert terug

Als het Duitse Auto Revue het juist heeft keert de Porsche 911 ‘Safari’ terug. Een moderne interpretatie van de offroader zou volgens het magazine op de Beijing Motor Show in april 2014 gepresenteerd worden. En dat maakt ons wel nieuwsgierig naar wat die 911 ‘Safari’ eigenlijk was. Want ken jij die überhaupt (nog) wel?

Het zal voor velen een verbazing zijn dat het niet de Porsche Cayenne was waarmee de fabrikant zich voor het eerst buiten de gebaande paden waagde. Het sportwagenmerk verliet het asfalt al eerder, al was dat niet met modellen die door Jan Modaal gekocht konden worden. Zelfs niet wanneer die een per ongeluk een dikke portefeuille in z'n achterzak had zitten. En juist, dan doelen we onder meer op de 911 SC Coupé Safari. Een door Porsche speciaal voor de East African Safari Rally gebouwde rallybolide.

5.000 km
Het in het kort ‘Safari Rally' gedoopte evenement vindt ook nu jaarlijks nog plaats, maar werd al voor de eerste keer georganiseerd in 1953. Over een afstand van meer dan 5.000 km werd er geraced in lange dagetappes door Kenia, Uganda en Tanganyika (dat later Tanzania werd). Vooral eind jaren zestig en tijdens de jaren zeventig kon de race op massale media-aandacht rekenen. Voldoende om fabrieksteams aan te trekken. Onder meer Datsun en Ford waren erg actief.
“De glorieuze en zeer iconische striping van sponsor Martini valt niet te missen.”

Safari-pakket
Porsche wilde eind jaren zeventig ook een lepel eer en glorie en schreef enkele speciaal geprepareerde Porsches 911 SC in. Verhoogd, aangedreven door een 250 pk en 300 Nm sterke 2.994 cc zescilinder boxermotor en amper 1.180 kg zwaar. Voldoende voor een topsnelheid van 210 km/u. De specificaties maken ook melding van een uitrustingspakket ‘Safari', dat onder meer koplampen, spatlappen en aangepaste bumpers omvat, alsook speciale banden, een verhoogde wielophanging en uiteraard vierwielaandrijving. De glorieuze en zeer iconische striping van sponsor Martini valt eveneens niet te missen.

Dakar
De twee ingeschreven 911's SC ‘Safari' deden het in 1978 (ook het jaar dat de eerste Parijs-Dakar werd verreden) aanvankelijk erg goed en domineerden de eerste etappe. Maar de overwinning glipte later tijdens de wilde rit door jungle en steppe nog door de vingers van het merk. Vic Preston en Björn Waldegaard finishten echter niet geheel onverdienstelijk op de plaatsen 2 en 4.
Het bedrijf uit Stuttgart schreef acht jaar later wel Parijs-Dakar op z'n naam, met een 959 waarin René Metge en Dominic Lemoyne het zand trotseerden. Die tweede hoogpotige Porsche was eigenlijk ontworpen als Group B rallywagen, maar door de almaar grotere vermogens en snelheden werd die categorie te onveilig geacht en geschrapt. Porsche probeerde dan maar wat rendement uit z'n investering te halen door in te schrijven voor de uithuidingsrace. Met succes kennelijk.

Beijing
De geschiedenis lijkt zich hiermee (ten dele) te herhalen. Want ondanks dat we Porsche’s plannen niet exact kennen, weten we in ieder geval zo goed als zeker dat in Beijing een moderne interpretatie van de 911 SC Safari zal schitteren. Die zal gebaseerd zijn op de Carrera 4 en volgens het recept uit de jaren '70 zijn voorzien van grote banden, een verhoogde wielophanging en diverse andere opsmuk om woestijnzand in het Midden-Oosten en steppes in Azië te kunnen trotseren. Zijn de reacties voldoende positief, dan kunnen we ons niet anders voorstellen dan dat Porsche het model productierijp zal maken. Waarom ook niet, met de Cayenne en Cajun is men de schaamte immers wel voorbij. En de genoemde markten staan er ongetwijfeld voor in de rij.

Gerelateerde artikelen

Porsche met 10(!) 911's RSR naar Le Mans

Autonieuws
> Artikel lezen

'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen

Autonieuws
'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen
> Artikel lezen

Met de Porsche Cayenne S Transsyberia op safari

Autonieuws
Met de Porsche Cayenne S Transsyberia op safari
> Artikel lezen

Porsche Cayenne Transsyberia in zware rally

Autonieuws
Porsche Cayenne Transsyberia in zware rally
> Artikel lezen

Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster

Autonieuws
Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.