Autonieuws

Te mooie verbruikscijfers kost Hyundai-Kia miljoenen

Weet je nog? Een jaar geleden kwamen Hyundai en Kia in de Verenigde Staten onder vuur te liggen vanwege het overdreven optimistisch inschatten van de verbruikscijfers. Nou, dit geintje komt het Zuid-Koreaanse autoconcern nu duur te staan.

De bal kwam ruim een jaar geleden aan het rollen toen de Amerikaanse Environmental Protection Agency beide Zuid-Koreaanse autobouwers verplichtte om de officiële verbruikscijfers van een behoorlijk aantal modellen bij te stellen. Een zeldzame maatregel die slechts twee keer eerder werd genomen en toen ging het telkens om één enkel model. Maar ditmaal ging het over een hele reeks producten die samen goed waren voor 900.000 verkochte Hyundai’s en Kia’s in 2011, 2012 en 2013.

Miljoenenplaatje
Hyundai en Kia hadden na een eerste reprimande van diverse Amerikaanse consumentenorganisaties al 412 miljoen dollar opzij gezet. Een gigantisch bedrag, maar die de Zuid-Koreanen goed hebben ingeschat. Inmiddels is namelijk het totale kostenplaatje, of zegt maar gerust miljoenenplaatje bekend en die luidt dat de ‘verbruiksgedupeerden’ van bijna 600.000 Hyundai’s elk 353 dollar ontvangen ter compensatie. De 300.000 lotgenoten die Kia rijden dan wel reden hebben recht op bijna twee keer zoveel, namelijk 667 dollar per persoon. Oftewel, dat betekent dat Hyundai 210 miljoen dollar armer wordt en Kia een zure rekening van 185 miljoen gepresenteerd krijgt, in het totaal 395 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen

Beeldschone Genesis Essentia riekt naar plagiaat

Autonieuws
> Artikel lezen

Soms is een kentekenplaat zo lelijk nog niet

Autonieuws
> Artikel lezen

Waar blijft de (ver)nieuw(d)e Hyundai i40?

Spyshots
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20
> Artikel lezen

Verbruik Hyundai’s en Kia’s onder vuur

Autonieuws
Verbruik Hyundai’s en Kia’s onder vuur
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.