Autonieuws

Porsche’s LMP1-racer snijdt in aantal cilinders

Nooit in de historie van de 24 Uren van Le Mans leggen de regels zó de nadruk op brandstofefficiëntie als tijdens de 82ste editie, die medio juni volgend jaar aanvangt. Porsche haakt daar op in door hun debuterende LMP1-racer te voorzien van slechts 4 cilinders. Dat zijn er nog eens twee minder dan de R18 van Audi, dat destijds al aan het snijden was geweest!

Nog geen vier edities geleden was het nog een doodgewone zaak dat LMP1-racer de 24 Uren van Le Mans afwikkelden met 12 explosieve cilinderkamers. Hoe anders zal dat vanaf volgend jaar zijn, waar onder andere Porsche dus met een 4 cilinder tellende racer in de hoogste Le Mans-klasse uitkomt.

Bekeerd
Het overkoepelende World Endurance Championship (WEC) is ineens zo meegaand met ‘een beter milieu begint bij jezelf’ dat het voortaan serieus z’n beste been wil voorzetten om daaraan bij te dragen. En zodoende vereist de organisatie per 2014 dat alle LMP1-auto’s beschikken over een hybride-aandrijflijn, dus naast een conventionele verbrandingsmotor tevens zijn voorzien van een elektromotor. Ook die heeft de racer van Porsche, dat na 16 jaar terugkeert naar circuit La Sarthe.

“Dat zijn er nog eens twee minder dan de R18 van Audi, dat destijds al aan het snijden was!”

Elektrische boost
De viercilinder-benzinemotor in de Porsche LMP1 is uitgerust met directe brandstofinjectie en twee energierecuperatie-systemen. De herwonnen energie wordt in een accu opgeslagen en kan aangesproken worden zodra de coureur daar z’n commando voor geeft. Maar het is niet toegestaan te pas en te onpas een extra boost op te wekken. Ook dat is gelimiteerd door de WEC. Per raceronde mag er slechts beperkt met aanvullende energie om gesprongen worden.

Mark Webber
Op het Autódromo Internacional do Algarve kroop Mark Webber (37) voor het eerst achter het stuur van de Porsche LMP1. Ondanks het feit dat de Formule 1-coureur nog steeds onder contract staat bij het Red Bull Racing F1-team, gaf dat team de Australiër toch groen licht voor deze test. Vanaf 1 januari sluit de voormalig Formule 1-coureur zich officieel als fabrieksrijder aan bij het Porsche-fabrieksteam. De equipe bestaat verder uit Timo Bernhard (32), Romain Dumas (35) en Neel Jani (30).

Gerelateerde artikelen

Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans

Autonieuws
Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans
> Artikel lezen

Audi schuift aangescherpte R18 e-tron naar voren

Autonieuws
Audi schuift aangeschepte R18 e-tron naar voren
> Artikel lezen

Bizarre Nissan Deltawing keert terug als ZEOD RC

Autonieuws
Bizarre Nissan Deltawing keert terug als ZEOD RC
> Artikel lezen

Porsche’s LMP1 Le Mans-racer rolt uit

Autonieuws
Porsche’s LMP1 Le Mans-racer rolt uit
> Artikel lezen

Porsche Le Mans-racer kan nog flitsender

Autonieuws
Porsche Le Mans-racer kan nog flitsender
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.