Autonieuws

Dit is de officiële Hyundai i20 WRC voor 2014

Hyundai maakt volgend jaar zijn rentree in het World Rally Championship met deze speciaal geprepareerde Hyundai i20. Vandaag presenteerde het merk de rallyauto in de officiële kleuren voor aankomend seizoen. Daarnaast is er bekend gemaakt welke rijders er in 2014 achter het stuur zullen zitten.

Vanaf 2000 tot en met 2003 waren de Koreanen al eens actief in de hoogste tak van de rallysport en wel met een Hyundai Accent. Helaas bleven de verwachte successen toen uit, maar nu gaat het merk een nieuwe dappere poging wagen met deze i20.
Vanwaar deze tweede poging? Nou, Hyundai wil met zijn modellen een jonger publiek aantrekken en ziet met deelname aan het WRC daartoe de ideale mogelijkheid. Daarnaast wil het de opgedane technologische ervaring gebruiken voor toekomstige sportieve modellen.

“De met de hand vervaardigde 1.6 liter turbo in de i20 WRC spuwt er een kloeke 320 pk uit.”

1.6 liter turbo
En technologische know-how opdoen is in deze tak van sport een vanzelfsprekendheid. Waar de standaard 1.4 liter Hyundai i20 een relatief bescheiden 100 pk opwekt, spuugt de met de hand vervaardigde direct ingespoten 1.6 liter turbo in de i20 WRC er een kloeke 320 pk uit. Van 0 km/h naar 100 km/h duurt dan ineens niet langer dan 4 seconden. De handgeschakelde zesbak werd vervangen door een zestraps sequentiële versnellingsbak en daarnaast beschikt Hyundai's rallykanon natuurlijk over krachtigere remmerij. Bovendien worden alle aandrijfkrachten over alle vier de wielen verdeeld en dat alles verpakt in een lichtgewicht body, gehuld in de huisstijlkleuren van hoofdsponsor Shell.

Concurrentie
Maar liefst vier van deze racemonsters zet Hyundai in om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. Waar eerst nog de geruchten gingen dat het Nederlands rallytalent Kevin Abbring achter het stuur van de i20 WRC zou kruipen, blijkt nu dat de Belg Thierry Neuville, de Fin Juho Hänninnen, de Spanjaard Dani Sordo en de uit Engeland afkomstige Chris Atkinson worden ingezet. Zij gaan de strijd aan met Volkswagen, dat met Sébastien Ogier vorig jaar wereldkampioen werd. Maar ook de concurrentie in de Ford Fiësta WRC en de Citroën DS3 WRC zijn niet te onderschatten.

Gerelateerde artikelen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
> Artikel lezen

Hyundai i20 WRC komt steeds dichterbij

Autonieuws
Hyundai i20 WRC komt steeds dichterbij
> Artikel lezen

Gloednieuwe Hyundai i20 wordt klaargestoomd

Spyshots
Gloednieuwe Hyundai i20 wordt klaargestoomd
> Artikel lezen

Volkswagen Polo R WRC Rally klaar voor de start

Autonieuws
Volkswagen Polo R WRC Rally klaar voor de start
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.