Autonieuws

GM trekt stekker uit Holden

Het einde van Holden is nabij. Nadat vorige week al het even verrassende als troosteloze nieuws naar buiten kwam dat General Motors met Chevrolet het Europees vasteland gaat verlaten, wordt nu van het Australische merk Holden zelfs definitief afscheid genomen.

Hoewel Holden in Europa misschien niet meteen belletjes doet rinkelen is het wel degelijk een historierijk automerk. Waar het bedrijf sinds 1856 nog zadels en lederwaren vervaardigde werd het met Edward Holden aan het roer al in 1908 actief in de auto-industrie. In 1931 werd het merk overgenomen door General Motors, dat de autoproducent sindsdien in zijn portefeuille heeft.

Dikke V8
General Motors gebruikte in de afgelopen decennia het merk vooral om met Europese modellen de Australische markt te penetreren. Veelal werden Opels als basis gebruikt om vervolgens als Holden exclusief op de Australische markt te verschijnen. Zo kwam er in 1978 de Holden Commodore, een Opel Commodore met Holden logo’s. Het type groeide uit tot het best verkochte Holden-model ooit. Hij werd op den duur verkrijgbaar met een machtige 6.3 liter V8 met 430 pk en het model wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd.

Kopje onder
Ongelukkigerwijs gaat het aloude Australische merk na meer dan een eeuw bestaansrecht kopje onder. De afgelopen jaren zagen we steeds meer Holdens die rechtstreeks uit de Chevrolet-schappen kwamen, zoals de Captiva en de Cruze. Nu laat GM weten absoluut geen heil meer in het merk te zien. De Australische regering voerde nog gesprekken met de automobielengigant maar ook dat mocht niet baten. “Holden wordt stopgezet, ongeacht de aanrijking van een steunpakket van de Australische overheid”, zo is de uitkomst. Wanneer het merk daadwerkelijk ter ziele gaat is evenals de strategische herziening van Chevrolet nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Analyse: autonome auto blijkt gat in de advertentiemarkt

Autonieuws
> Artikel lezen

Spannende Holden Torana TT36 concept

Autonieuws
Spannende Holden Torana TT36 concept
> Artikel lezen

Reïncarnatie van de FJ Holden: Efijy

Autonieuws
Reïncarnatie van de FJ Holden: Efijy
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.