Autonieuws

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Aanstaande maandag klokslag 13:25 uur is het moment dat menig Saab-fan best een klein vreugdesprongetje mag maken. Hoewel het nog een beperkt aantal exemplaren betreft zal dan namelijk de productie van de Saab 9-3 worden herstart.

NEVS, het Chinees-Japanse bedrijf dat grote delen van Saab opkocht nadat het merk failliet ging, liet in september weten dat de eerste pre-productie Saab van de band was gerold. De investeringsmaatschappij liet meteen optekenen dat nog dit jaar de productie van de 9-3 wordt hervat en die belofte lossen ze daadwerkelijk in.

9-3 Griffin
Want hoewel het ‘nieuwe’ model in feite niets meer is dan een Saab 9-3 Griffin uit 2011 met enkele nieuwe onderdelen, heeft NEVS toch een hoop werk moeten verzetten om tot het productiestadium te geraken. Nadat General Motors geen heil meer zag in Saab mocht er immers geen enkel onderdeel van dat autoconcern meer toegepast worden. En dat betekent dat elk component opnieuw moest worden vervaardigd, een hels karwei zo bleek. Hoewel op dit moment de productie nog verre van optimaal is en er nog met diverse toeleveranciers overeenkomsten moet worden gesloten is er begin.

Motor
Toch rijst wel de vraag welk motorblok er in het vooronder van de voorwiel aangedreven 9-3 huist. Vermoedelijk gaat het om een 2.0 liter turbobenzinemotor, maar of deze aanjager dan weer wel van GM afkomstig is blijft giswerk. Een mysterie is ook in welke oplage het model gaat worden geproduceerd en waar de 9-3 leverbaar wordt. Vermoedelijk zal met name China als afzetmarkt dienen, al moeten daar dan wel de nodige verkoopkanalen worden aangeboord.

Toekomst
NEVS heeft met de wedergeboorte van deze 9-3 als doel om kapitaal te genereren om zo in de toekomst volledig elektrische Saabs te kunnen bouwen. Met deze 9-3 zal de slappe was verdiend moeten worden, al is het afwachten hoe groot de vraag is naar het sterk bejaarde model. Later wil NEVS in ieder geval een volledig nieuw model gaan ontwikkelen op basis van het Phoenix-platform. Er zouden al contacten zijn gelegd met BMW voor de levering van motoren, maar dat zijn vooralsnog geruchten. Aanstaande maandag zal NEVS meer details bekendmaken over de wedergeboorte van de 9-3. Tevens lichten ze hun toekomstplannen toe.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Saab 9-3 Griffin doet ´t in zijn ééntje

Autonieuws
Vernieuwde Saab 9-3 Griffin doet ´t in zijn ééntje
> Artikel lezen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

De nieuwe Saab 9-3 zoals die er nooit gekomen is

Autonieuws
De nieuwe Saab 9-3 zoals die er nooit gekomen is
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.