Autonieuws

Rijdend laboratorium: Cadillac STS SAE 100

Cadillac heeft een rijdend prototype gepresenteerd. De STS SAE 100 is volgestopt met de meest moderne technologie op het gebied van multimedia, techniek, aandrijving en comfort. De ingenieurs gebruiken de auto als rijdend laboratorium.

Het rijdende lab van Cadillac is ontwikkeld in samenwerking met maar liefst 38 leveranciers. Bedrijven als McLaren, Brembo, Dymag, Siemens, Bose, Bosch, Microsoft en Delphi hebben hun steentje bijgedragen. Het resultaat is een van voor tot achter afgeladen STS. Werkelijk elk stukje ruimte is benut om een nieuwe of vernieuwde technologie kwijt te kunnen. De doelstelling van het project is om nieuwe technieken te ontwikkelen en uit te testen. In de toekomst zullen bepaalde systemen terug kunnen keren. Andere systemen zijn op dit moment al leverbaar maar Cadillac probeert dit meer te combineren met andere systemen.
 
3D-navigatiesysteem
Het instrumentenpaneel van de STS bestaat uit een display. Er zijn geen tellers meer in opgenomen maar die worden geprojecteerd. Zo is het ook mogelijk om het gehele instrumentarium te gebruiken om het beeld van het navigatiesysteem weer te geven. Op het moment dat het navigatiesysteem wordt weergegeven is het mogelijk om de belangrijke zaken als snelheid en toerental af te lezen op de voorruit via een head-up-display. Het navigatiesysteem is geheel in 3D en maakt gebruik van actuele foto´s die via de satellieten worden verstuurd. Hierdoor wordt elke lantaarnpaal en stoeprand weergegeven. De 3D-weergave is dankzij deze techniek levensecht.
 
X-Box
In de binnenspiegel is een LCD-monitor verwerkt. Dankzij een achterin gemonteerde camera wordt er een beeldje doorgegeven van wat er gebeurt op de achterspiegel. Hierdoor kan de bestuurder prima zicht houden op de passagiers (kinderen) op de achterbank zonder zich om te draaien. Dat de achterpassagiers vervelend zullen worden is niet erg waarschijnlijk. Er is namelijk achterin een compleet entertainmentsysteem gemonteerd. Twee DVD-spelers, X-Box´en, twee 6,5 inch TFT-schermpjes en draadloze koptelefoons zorgen voor veel plezier op de achterbank.
 
Veiligheid
Veiligheid stond bij dit prototype hoog in het vaandel. Er is dan ook veel aandacht besteed aan nieuwe en vernieuwde veiligheidssystemen. Het Lane Departure Warning systeem is inmiddels bekend. Het geeft een waarschuwing wanneer een doorgetrokken streep wordt overreden zonder het aangeven van richting. Bij Cadillac gebeurt die waarschuwing middels een piepje en een trilling in de stoel. De Side Blind Zone Alert bestaat uit radars die de dode hoek in de gaten houden. Wil je van rijbaan veranderen op het moment dat zich er een voertuig bevind dat geeft het systeem een waarschuwing. De gemonteerde achteruitrijcamera zorgt voor veilig achteruit rijden en de adaptieve cruise control detecteert voorgangers.
 
Verwarmde ruitensproeiervloeistof
Verder is de olie-indicator bijzonder. De sensor meet het oliepeil en de kwaliteit van de olie. Is er en kritische situatie bereikt dan wordt dat gecommuniceerd aan de bestuurder. Tanken gaat via een vulopening zonder tankdop. Met een druk op de knop opent een ´luikje´. Het grote voordeel is dat de dop niet vergeten kan worden en de tank altijd veilig en goed is afgesloten. Verwarmde ruitensproeiervloeistof zorgt voor een echt schone ruit en verwijdert ook vliegen en ander hardnekkig vuil. Daarentegen zorgt een gekoelde bekerhouder in het interieur weer voor gekoelde frisdrank.
 
505 pk V8
Onder de motorkap ligt een 505 pk sterke supercharged V8. De 6-traps automaat is desgewenst via Driver Shift Control met de hand te schakelen. De remschijven zijn van keramisch materiaal gemaakt en de velgen bestaan uit twee delen. Het binnenste gedeelte is van carbon en de spaken van magnesium.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Cadillac STS volgt Seville STS op

Autonieuws
Nieuwe Cadillac STS volgt Seville STS op
> Artikel lezen

Concurrerend geprijsde Cadillac STS

Autonieuws
Concurrerend geprijsde Cadillac STS
> Artikel lezen

Europees debuut Cadillac STS-V en XLR-V op IAA

Autonieuws
Europees debuut Cadillac STS-V en XLR-V op IAA
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.