Autonieuws

Yamaha koopt ontwerpen Gordon Murray’s T.25

Yamaha blijkt het bedrijf te zijn dat de ontwerp- en bouwrechten van Gordon Murray’s bijzondere T.25 en T.27 heeft gekocht. De nauwe samenwerking is een gevolg van gesprekken die al stammen uit 2008.

Geestelijk vader van de legendarische McLaren F1 Gordon Murray heeft altijd geroepen dat hij de bouw van zijn ‘revolutionaire’ micro-stadsauto’s niet zelf op zich gaat nemen, maar uitbesteden. Een koper werd onlangs gevonden en nu dat blijkt dat dit Yamaha is. Hoewel de raad van bestuur van dat Japans bedrijf officieel nog groen licht moet geven voor het daadwerkelijk produceren, acht men daarin geen obstakels na de al jarenlange gesprekken tussen beide partijen.

Motiv
Alles wat Murray uitgedacht heeft voor zijn T-modellen zal niet gebruikt worden. Het design bijvoorbeeld. De Motiv, zoals het kleintje van Yamaha gaat heten, krijgt een eigen design mee en zoals je kunt zien op de bijgevoegde afbeeldingen is dat een hele verademing want esthetisch een stuk acceptabeler dan de oorspronkelijke T.25 en T.27.

Klein maar fijn
Onderhuids is de Motiv uiteraard wel erg trouw aan Murray’s blauwdrukken. Het autootje zal een lengte hebben van 2,69 meter en is daarmee nog iets korter dan een Smart fortwo. Ook is hij 6 centimeter lager, maar biedt het evenwel plaats aan drie personen en een beetje bagage. Zoveel binnenruimte op zo weinig meters is mogelijk door een zeer efficiënte interieurindeling in combinatie met bijzondere constructies zoals ultradunne stoelen. Ook daarvan heeft Yamaha de patenten van Murray gekocht.

iStream
Al met al scheelt de zonder meer bijzondere maar de door Murray zelf revolutionair bestempelde iStream-architectuur voor een wagengewicht van slechts 730 kilogram, wat 100 kilogram lager is dan de eerdergenoemde Smart. Bovendien zou de Motiv ondanks zijn compacte formaat erg veilig zijn door het gebruik van geavanceerde plasticsoorten. Tevens zijn de kosten bij schade relatief laag omdat onderdelen makkelijker en sneller kunnen worden vervangen.

Speciaal voor Europa
De Yamaha Motiv zal verkrijgbaar zijn met twee aandrijflijnen. De ene is gekoppeld aan een 1.0 liter driecilinder met ongeveer 75 pk, de ander beschikt over een elektrische aangedreven krachtbron met 33 pk. Als alles op rolletjes loopt start de productie in 2016 en de Europese automobilist mag zich dan bevoorrecht voelen er eentje te kunnen aanschaffen. In de rest van de wereld zal de Motiv nog niet meteen te verkrijgen zijn.

Gerelateerde artikelen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.