Autonieuws

Zinoro 1E eerste kind van BMW en Brilliance

In het voorjaar kwam naar buiten dat BMW in alliantie met Brilliance Automotive een nieuw Chinees automerk wilde oprichten, genaamd Zinoro. Zo gezegd, zo gedaan en het eerste kind van dit gehuwde stel is de Zinoro 1E, een volledig elektrisch aangedreven X1.

De reden waarom de Zinoro 1E als model van een nieuwe Chinees automerk dat gesticht is door buitenlandse bedrijven elektrisch aangedreven wordt is simpel: dat eist de lokale overheid. Een hybride mag ook, maar louter een verbrandingsmotor is uit den boze.

i3
Terug naar de 1E. Op enkele details na zoals de grille, de achterlichten en het stuurwiel is alles daaraan zo goed als een kopie van de X1. Onderhuids is er ook veel BMW-techniek te vinden, maar dan van – jawel – de geavanceerde en hypermoderne i3. De elektromotor van de 1E produceert evenals in dat bijzondere kleintje uit München 170 pk en 250 Nm. Hiermee is de 1E in staat een topsnelheid van 130 km/h te behalen. Het lithium-ion batterijenpakket dat de elektromotor voedt is afkomstig van een Chinees bedrijf genaamd Ningde Times New Energy Technology en heeft een capaciteit voor een actieradius van 150 kilometer. De accu’s zijn verdeeld over de voor- en achterkant van de auto voor een ideale gewichtsverdeling, maar of de 1E ook over hetzelfde gehalte ‘Freude am Fahren’ beschikt als zijn Europese donor valt te betwijfelen gezien zijn zeer hoge leeggewicht van bijna twee ton.

Kanton
De Zinoro 1E werd gepresenteerd tijdens de Auto Guangzhou 2013 die tegelijk plaatsvindt met de veel bekendere autoshows in Los Angeles en Tokyo maar je vanaf nu zeker niet moet onderschatten. Verwacht wordt dat deze nu nog vrij onbekende tentoonstelling in het zuiden van China alsmaar belangrijker wordt voor autoproducten die zich willen ontplooien in het immense Aziatische land. Alleen al een deel van de bevolking van Guangzhou (of het makkelijker uit te spreken Kanton) als klanten binnen hengelen zou al zeer welkom zijn. Op Groot-Tokyo na is dit namelijk de grootste metropool ter wereld met tientallen miljoenen inwoners.

Gerelateerde artikelen

Verlengde BMW X1 duikt op in patenten

Autonieuws
Verlengde BMW X1 duikt op in patenten
> Artikel lezen

BMW X1 verliest langzaam z'n camouflage

Spyshots
BMW X1 Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.