Autonieuws

Hybride SUV: Toyota Highlander

Toyota presenteert haar tweede hybride-auto. Na de komst van de succesvolle Prius brengt Toyota nu een hybride-SUV op de markt. De SUV, genaamd Highlander, doet geen compromissen wat betreft prestaties, luxe en comfort.

Waar de meeste automerken nog geen hybride-auto in het programma hebben opgenomen, presenteert Toyota al het tweede model. De Highlander is een zevenpersoons SUV. Onder de kap schuilt een 3.3 liter V6 benzinemotor (268 pk). In combinatie met een krachtige elektromotor levert de auto buitengewoon goede prestaties. Voor het bekende sprintje naar 100 km/h heeft de Highlander maar 7,5 seconden nodig. De aandrijving wordt naar alle vier de wielen gestuurd.
 
Hoogspanning
Interessant aan een auto als de Highlander is natuurlijk zijn techniek. Het is een doorontwikkelde versie van Toyota´s beroemde Hybrid Synergy Drive systeem. Er moesten uiteraard de nodige aanpassingen worden gedaan. De met een krachtige V6 uitgeruste Highlander is wel even wat anders dan een Prius. Voor de voeding van de elektromotor is een pak aan batterijen gemonteerd. De 288 volt Ni-MH batterijen leveren dankzij een ´boost converter´ een voltage van 650V DC. Een inverter zet de spanning over naar AC waarna het geschikt is om de 123 KW elektromotor aan te drijven.
 
Drie elektromotoren
De vierwielaangedreven versie van de Highlander beschikt over maar liefst drie elektromotoren. Eén daarvan functioneert voor bijvoorbeeld het starten van de benzinemotor. De andere twee elektromotoren zorgen voor de aandrijving van respectievelijk de vóór en de achterwielen. Via een continue variabele transmissie brengen de elektromotoren en de benzinemotor het vermogen over op de wielen.
 
Zuinig, schoon, snel, luxe en comfortabel
Van compromissen is er bij de Highlander geen sprake. De auto is niet alleen zuiniger, schoner en behoorlijk snel, maar ook ruim, comfortabel en luxe uitgerust. De auto biedt plaats aan zeven personen en is veelzijdig in te delen. Het is een échte SUV met veel ruimte. Zowel aan de binnen- als de buitenkant straalt de auto luxe uit. Er is veel chroom, aluminium en leer gebruikt. Climate control, een uitgebreid audiosysteem, keyless entry, elektrische ramen en spiegels, cruise control, dakrails en een multifunctioneel stuurwiel zijn allemaal standaard aanwezig.
 
Ontwikkeld als hybride
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Prius, is de Highlander bovendien een heel normale auto om te zien. Ditzelfde geldt voor de broeders van Lexus; de RX400h en GS450h. Deze twee hybride-auto´s zien er ook bijna net zo uit als hun donoren. In tegenstelling tot de twee genoemde Lexus-modellen is de Highlander een auto die compleet is ontwikkeld voor hybride-gebruik. Net als de Prius is de Highlander niet leverbaar als ´gewone´ auto.
 
Juni 2005 in de VS
In juni gaat de Highlander in de VS in de verkoop. Het is nog maar de vraag of de auto ook naar Europa komt. Hij ziet er wel Europees uit. Aangezien het SUV-segment in Europa razend populair is en de brandstofprijzen steeds hoger worden zal er ook in Europa markt zijn voor de Highlander. Wellicht dat Toyota de auto bij ons ook zal introduceren.

Gerelateerde artikelen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Toyota Aygo

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

'Lekkerste Toyota Supra telt 4 cilinders'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.