Autonieuws

Nieuwe Jeep Commander onthuld

Klassiek Jeep-design maar verder zeer onderscheidend. Jeep presenteert de Commander die niet alleen plaats biedt aan 7 personen en leverbaar is met twee V8 motoren maar ook nog eens een nieuw tijdperk inluidt.

Jeep gaat de komende tijd met een productoffensief komen. De Commander is daarvan het eerste model en luidt ook dit tijdperk in. Maar dat is niet alles wat de Commander tot een bijzondere auto maakt. Zo is het de eerste Jeep die plaats biedt aan zeven personen. Verder grijpt hij wat design betreft terug naar het verleden. Tot slot is het de enige SUV die leverbaar is met twee V8 motoren. De reden dat Jeep de Commander zo duidelijk neerzet, heeft te maken met het feit dat de SUV nog steeds erg in opkomst is. Hierdoor worden merken als Jeep vergeten. Het Amerikaanse 4x4 merk is nog altijd wel één van de beste merken op het gebied van 4x4´s die ook daadwerkelijk in het terrein hun mannetje staan. Door de komst van al die SUV´s verwatert dat beeld.
 
Design uit het verleden
Zoals gezegd grijpt Jeep wat design betreft terug naar het verleden. De Willys Stationwagon (1946-1962), de Wagoneer (1963-1991) en de Grand Cherokee (1963-1991) hebben duidelijk model gestaan voor de Commander. De hoekige achterkant, de kenmerkende spijlengrille, de kenmerkende wielkasten en de grote oppervlakken doen duidelijk denken aan Jeep´s van weleer. Voornamelijk de Grand Cherokee heeft veel designelementen aan de Commander doorgegeven.
 
Eerste zevenpersoons Jeep
In het interieur zien we een compleet nieuwe Jeep. Ook hier zijn voornamelijk grote oppervlakken en robuuste knoppen gebruikt. Eén van de meest bijzondere zaken aan deze Commander is het feit dat de auto plaats biedt aan zeven personen. Voor het eerst in de geschiedenis van het Amerikaanse merk leveren zij een auto met drie zitrijen. De drie rijen zijn geplaatst in een ´tribuneopstelling´ zodat ook de achterste passagiers goed naar voren kunnen kijken. De twee achterste zitrijen zijn gemakkelijk om te klappen zodat er een enorme laadruimte ontstaat.
 
Off-road-capaciteit
Kenmerkend voor een Jeep is natuurlijk zijn off-road-capaciteit. Bij de Commander heeft Jeep gebruik gemaakt van de alom geprezen systemen van de Grand Cherokee. Drie full-time vierwielaandrijvingsystemen genaamd Quadra-Trac I, Quadra-Trac II en Quadra-Drive II zorgen voor de ideale instellingen. Brake Traction Control System (BTCS) en Electronic Limited Slip Differentials (ELSD) zijn tevens aanwezig. Ook op veiligheidsgebied is er diverse elektronica aan boord. Zaken als ABS, ESP en Traction Control zijn standaard gemonteerd. Mocht het wel fout gaan dat zijn er nog een heel aantal airbags gemonteerd.
 
Twee V8 motoren
Jeep levert de Commander als enige SUV ter wereld met maar liefst twee V8 motoren en een V6. De 3.7 liter V6 levert een vermogen van 210 pk en een koppel van 319 Nm. De beide V8´s meten een inhoud van 4.7 en 5.7 liter. Deze hebben respectievelijk 235 pk/414 Nm en 330 pk/509 Nm.

Gerelateerde artikelen

Eerste foto's gefacelifte Jeep Renegade

Autonieuws
> Artikel lezen

Exclusieve Startech-look voor Jeep Commander

Tuning & styling
Exclusieve Startech-look voor Jeep Commander
> Artikel lezen

FCA: Ook modellenboost voor Maserati en Jeep

Autonieuws
FCA: Ook modellenboost voor Maserati en Jeep
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.