Autonieuws

Seat Altea op slaolie!

Een verkeerssschool in Drenthe neemt een Seat Altea in gebruik die rijdt op puur plantaardige olie, ofwel slaolie. Slaolie is niet alleen veel schoner maar ook goedkoper. Er moesten wel de nodige aanpassingen worden gedaan aan de Altea.

Het initiatief om een auto op PPO te laten rijden, is ingegeven door Verkeersschool Nijland. Eigenaar Wim Nijland had zich al verdiept in alternatieve brandstoffen en zag in het gebruik van PPO een goede optie. Zijn reden; het rijden op PPO heeft een aanmerkelijk lagere uitstoot aan schadelijke gassen tot gevolg dan het rijden op conventionele brandstoffen. Daarnaast constateerde hij ook dat grote fastfoodketen McDonald´s al sinds een paar jaar met succes zijn trucks op PPO laat rijden. Nader onderzoek leerde Nijland dat de dieselmotoren van Seat relatief eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor het gebruik van PPO.

Aanpassingen
De Altea werd bij de dealer aangeschaft en vervolgens aangepast op drie belangrijke punten. Ten eerste werd er een voorverwarmingsinstallatie voor de brandstof gemonteerd, het motormanagement werd aangepast en er werden speciale brandstoffilters toegepast. De totale tijd die met de ombouw was gemoeid bedroeg inclusief een praktijkproef ruim drie dagen.
 
Dikke olie
PPO is een stuk dikker dan gewone diesel en dat zorgt ervoor dat de auto wat regelmatiger naar de dealer moet. Diverse leidingen en filters kunnen namelijk gemakkelijker verstopt raken. Het is dan ook een uitdaging om te zien of de Altea het er goed van afbrengt. Is dat het geval dan kan er een stuk schoner gereden worden op een relatief eenvoudige manier.
 
Dure ombouw
Financieel zit er nog wel een keerzijde aan. Ondanks het feit dat de slaolie met een literprijs van € 0,65 zo´n € 0,30 goedkoper is dan diesel, moest er wel een flinke ombouw worden betaald. Al met al is er voor ruim € 2.500,- aan kosten gaan zitten in de ombouw van de Altea.

Gerelateerde artikelen

1.2 TSI voor Seat Leon en Altea (XL)

Autonieuws
1.2 TSI voor Seat Leon en Altea (XL)
> Artikel lezen

Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL

Autotests
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
> Artikel lezen

Prijzen Leon en Altea (XL) Ecomotive

Autonieuws
Prijzen Leon en Altea (XL) Ecomotive
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.