Autonieuws

Meer over de nieuwe Lexus IS

Vanaf eind dit jaar zal Lexus de nieuwe IS op de markt gaan leveren. De nieuwe IS zal de eerste Lexus zijn met een dieselmotor. De prestaties en meer gegevens over auto en motoren zijn nu vrijgegeven door Lexus.

Lexus timmert heel hard aan de weg. Zo hard zelfs dat BMW de Japanners als de grootste concurrent voor de komende jaren ziet. Voorheen was er geen Lexus leverbaar met een dieselmotor maar ook daar komt verandering in. Dat moet er voor zorgen dat Lexus in het zakelijke segment haar verkopen flink zal gaan verhogen. Met de verhoging van het verkoopvolume die de nieuwe IS zal genereren, kan Lexus een specifiek dealernetwerk van ongeveer 340 Lexus dealers in heel Europa uitbouwen. Lexus verwacht dat zijn verkoopvolume in Europa verdrie- of verviervoudigd zal zijn in 2010. In Nederland zal het Lexus dealernetwerk groeien van 5 - in het begin van 2005 - tot en met 11 vestigingen in 2007, en dat zijn ambitieuze plannen.
 
Toegenomen interieurruimte
De nieuwe IS werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève. Hij is ontworpen volgens Lexus niet L-Finesse filosofie wat staat voor zuiverheid en nauwkeurigheid met aandacht voor het kleinste detail. Klein is de nieuwe IS echter niet. Hij is 9 cm gegroeid ten opzichte van zijn voorganger en in de breedte is er 7,5 cm bijgekomen. Dat komt het interieur absoluut ten goede en Lexus geeft zelfs 6 cm meer beenruimte aan de achterpassagiers.
 
Moderne technologie
Wat technologie betreft is de IS helemaal bij de tijd. Dat is niet alleen te zien aan de LED-achterlichten maar ook aan de Bluetooth carkit, het Mark Levinson surround systeem, de MP3-speler, een Optitron-instrumententpaneel en het standaard geleverde Smart Keyless Entry systeem. Het interieur wordt luxe en high-tech verlicht dankzij diverse LED-lampjes die onder andere de dorpels verlichten, het dashboard een oplichtende gloed meegeven en zelfs de leeslampjes zijn van LED-technologie.
 
Eerste Lexus met dieselmotor
Misschien wel het meest belangrijke nieuws in de nieuwe IS is de komst van een dieselmotor. Het is de eerste Lexus met een dieselmotor en dat alles is te danken aan Toyota. Zij hebben nu (eindelijk) twee krachtige dieselmotoren ontwikkeld voor de Avensis. De sterkste daarvan zal zijn weg naar de IS vinden. Het gaat om een 2.2 liter common-rail diesel met een vermogen van 177 pk en een indrukwekkend koppel van 400 Nm. Een Lexus staat bekend om rust en stilte en het was een hele klus om deze diesel te laten voldoen aan de strenge Lexus-eisen. Volgens de Japanners is het gelukt en hebben ze een diesel ontwikkeld die zo stil en soepel loopt, dat er een niveau bereikt is dat nog nooit eerder werd bereikt bij een dieselmotor. Het maximale koppel van 400 Nm is beschikbaar tussen 2.000 en 2.400 toeren per minuut. De IS220d, zoals het model zal gaan heten, moet daarmee prima prestaties kunnen leveren. Helaas is daarover nog niets bekend.
 
2.5 liter benzinemotor
Wel bekend zijn de gegevens van de 2.5 liter benzinemotor. Deze V6 levert een vermogen van 204 pk en een koppel van 250 Nm (bij 3.800 toeren per minuut). Via een handgeschakelde of automatische zesbak wordt het vermogen overgebracht op de achterwielen. Dat resulteert in een sprint naar 100 km/h in 8,4 seconden en een topsnelheid van 220 km/h.
 
Prijzen en uitvoeringen nog niet bekend
Vanaf eind 2005 staat de nieuwe IS bij de Lexus-dealers. Wat prijzen en exacte uitvoeringen betreft is nog niets bekend.

Zie ook
Autonieuws: De nieuwe Lexus IS, eerste Lexus met dieselmotor

Gerelateerde artikelen

In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition

Autonieuws
In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition
> Artikel lezen

Gefacelifte Lexus IS geïnspireerd op fraaie LF-LC

Autonieuws
> Artikel lezen

World Car Award finalisten bekendgemaakt

Autonieuws
World Car Award finalisten bekendgemaakt
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.