Autonieuws

Nu officieel: nieuwe Nissan Qashqai

Ja hoor, hier is ‘ie dan: de geheel nieuwe Qashqai. Nissan trok zojuist in Londen het doek van de middelgrote crossover die de zware taak heeft z’n voorganger te overtreffen. Vanaf 25 november kan er besteld worden om vanaf februari te starten met het uitleveren van de eerste exemplaren.

Hoe de nieuwe het ook gaat doen, het verhaal van de Qashqai kan eigenlijk al niet meer stuk. Wat een onverwachts succes heeft die Nissan gebracht. De fabrikant was vervolgens ook nog eens zo slim om de acute opleving van de merknaam volledig uit te melken met de Juke en later – maximaal – met de GT-R. Nissan was ineens overal om ons heen, en dan te bedenken dat het kort daarvoor behoorlijk in de vergetelheid was geraakt na het verdwijnen van de Primera en de Almera. Het tij kan keren en Nissan heeft dat sterk te danken aan de Qashqai.

Tandje erbij
Met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren sinds 2007 heeft de Nissan Qashqai een enorme voorsprong op de concurrentie opgebouwd. Maar die heeft ook niet stilgezeten en dus was het zaak voor Nissan om dat ook niet te doen. De fabrikant zegt bij de nieuwe Qashqai veel aandacht te hebben besteed aan het interieurontwerp alsook de praktische bruikbaarheid daarvan. In de praktijk zien we dat terug in naar eigen zeggen sterk verbeterde materialen en een hogere bouwkwaliteit. De bruikbaarheid is in eerste instantie verhoogd door meer binnenruimte te creëren, mede het gevolg van een 49 millimeter langere en iets bredere koets.
Wat even wennen zal zijn is dat de 7-zitsuitvoering afscheid heeft genomen van de Qashqai-familie. Voortaan neemt de eveneens nieuwe X-trial de klantengroep van dat model voor rekening. De nieuwe Qashqai is er enkel als 5-zitsuitvoering, maar die is ruimer dan voorheen. De bagageruimte heeft een inhoud van 439 liter met de achterbank stoelen in de achterste positie, een toename van 29 liter. Inzittenden profiteren van meer been- en hoofdruimte. Verder zorgt een nieuwe vorm van de deuropening ervoor dat passagiers makkelijker kunnen in- en uitstappen.

Veelzijdiger
De flexibiliteit van de bagageruimte is eveneens toegenomen. De achterklep opent 150 mm verder dan voorheen en Nissan heeft de bodem van verstelbare vloerpanelen voorzien. Deze twee omkeerbare vloerdelen kunnen makkelijk hoger en lager geplaatst worden. In totaal zijn er zestien indelingen mogelijk, voor maximaal laadvolume en voor het creëren van een volledig vlakke vloer bij het neerklappen van de achterbank. Door het schot achter in de auto in twee verticale uitsparingen te plaatsen ontstaat de ideale ruimte voor het neerzetten van volle boodschappentassen. Daarnaast zijn er tal van elektronische voorzieningen ontwikkeld die de koper meer gemak geven, zoals Front Collision Avoidance, Driver Attention Support, Intelligent Park Assist en Traffic Sign Recognition. Nissan schaart ze onder de noemer “Nissan Safety Shield”.
De hoedenplank past overigens onder de laadvloer, handig voor als deze in de weg zit bij het vervoeren van grote voorwerpen. De vloerdelen zijn bovendien aan één zijde bekleed met tapijt en aan de andere kant is het oppervlak volkomen glad. Modderige laarzen hoeven zodoende niet eerst gereinigd worden.

Gladjes
De nieuwe Qashqai is van de grond af aan nieuw ontwikkeld, met een design dat modern en meer uitgesproken maar toch ook zeer herkenbaar is. Zeker van (schuin) van opzij zijn er trekjes van de oude te bespeuren. Het front daarentegen oogt een stuk stoerder dan voorheen, zeker met de sterk aangesneden koplampunits en dito LED-dagrijverlichting.
Bij Nissan waren vorm en functie bovendien even belangrijk. En dus heeft de nieuwe Qashqai niet alleen een stoere, sportieve uitstraling, maar ook een verbeterde stroomlijn met een lage luchtweerstandcoëfficiënt van 0,32. Een innovatie die daaraan bijdraagt is het debuterende “Active Grille Shutter”-systeem. Deze voorziening optimaliseert de aerodynamische efficiency door de luchtstroom door de grille af te sluiten als de extra koeling niet noodzakelijk is. Het systeem sluit de grille wanneer de auto meer dan 30 km/h rijdt. Als sensoren detecteren dat er extra motorkoeling nodig is, wordt de grille weer geopend. Deze voorziening is standaard op alle modellen met dieselmotor en handbediende transmissie.

Motoren
De nieuwe Qashqai is de bovendien eerste Nissan op basis van het CMF-platform (Common Module Family) van de alliantie Renault-Nissan en daar hoort tevens een serie nieuwe of vernieuwde krachtbronnen bij. Benzinerijden kan alleen met de 1.2 DIG-T met 115 pk en 190 Nm. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak noteert deze compacte turbomotor een verbruik van 5,6 l/km bij een CO2-uitstoot van 129 g/km. Dieselen kan met de 110 pk sterke 1.5 dCi of de 1.6 dCi, goed voor 130 pk. Door een serie aanpassingen is zijn deze diesels nog verfijnder, stiller, trillingsarmer en efficiënter dan hun voorganger. Voor de 1.5 dCi geeft Nissan een gemiddeld verbruik van 3,8 l/100 km op. De 1.6 scoort 4,4 l/100 km in combinatie met handbak. Gekoppeld aan de automatische Xtronic-transmissie is dit 4,6 l/100 km. De vierwielaangedreven versie noteert 4,9 l/100 km.
Eind volgend jaar volgt dan nog een tweede benzinemotor: de 1.6 DIG-T met 240 Nm koppel. Het verbruik blijft echter bescheiden met 5,6 l/100 km en een CO2-uitstoot van 132 g/km.

Gerelateerde artikelen

Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Eerste rij-indruk nieuwe Nissan Qashqai

Autonieuws
Eerste rij-indruk nieuwe Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Nissan Qashqai Coupé in overweging

Autonieuws
Nissan Qashqai Coupé in overweging
> Artikel lezen

Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève

Autonieuws
Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.