Autonieuws

Meneer Obama zit aardig gebeiteld

Iemand White House Down gezien? Hoewel het onrealistisch is dat het ooit zo bont wordt als in die knallende Hollywood-blockbuster, moet de presidentiële Cadillac van Barack Obama wel degelijk tegen (meer dan) een stootje kunnen. Enkele weetjes over z´n auto van de zaak.

Het was een veelgehoorde kritische uitspraak van Europese autoliefhebbers: ‘Amerikaanse auto’s kunnen enkel rechtuit rijden. Bochten nemen met ze is ondoenlijk.’ Vroeger zat er een kern van waarheid in, maar die tijd heeft de Amerikaanse auto-industrie inmiddels ver achter zich gelaten. Alhoewel, tot voor kort gold het nog steeds voor nota bene de meest prestigieuze en belangrijkste automobiel van de Verenigde Staten: de presidentiële limousine. En dat is geen denigrerende uitspraak van ons, maar van een voormalige Secret Service-agent die tijdens zijn actieve carrière de ‘machtigste man op aarde’ naar zijn verplichtingen chauffeerde.
Volgens de veteraan gaven de presidentiële limousines om de haverklap de geest, simpelweg omdat ze niet bestand waren tegen de zeer zware bepantsering die er achteraf aan toegevoegd was. Elke staatslimo begon zijn leven destijds namelijk als ieder andere Cadillac. En die waren van nature niet berekend op duizenden kilo’s extra ballast. ´De remmen gingen vaak maar twee ritjes mee´, aldus een federale agent die een boekje opendoet.

Bush
Pas tijdens het Amerika onder de leiding van George W. Bush maakten de anderhalf miljoen per stuk kostende Cadillac’s (het Witte Huis heeft er 12) de vereiste ontwikkeling door; onder zijn supervisie werd besloten dat de auto´s vanaf de eerste schroef door een speciale, geheime afdeling van GM werden opgebouwd met bepantsering.

Best vlot
Ontiegelijk zwaar zijn ze nog altijd met een schatting van – hou je vast – een kleine 7.000 kilo per stuk. Wat wil je met een lengte van 5,5 meter en portieren met een dikte van ruim 20 centimeter, voorzien van kogelwerende ruiten met een dikte van 13 centimeter. Dergelijke protectie gaat niet in de koude kleren zitten en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ballast die de veiligheidssystemen en reddende hulpmiddelen aan boord op de weegschaal leggen.
Zo’n kogelbestendige brandstoftank met speciale foam (als er toch een (loeihete) kogel weet door te dringen en z’n kans zien een explosie te veroorzaken), de extra wapens in de kofferbak en ook de complete medicijnenkast aan boord, dat drukt nogal extra zwaar op de met Kevlar versterkte banden. ´Toch weten de presidentiële Caddy’s zich nog best snel uit de voeten te maken als dat nodig is.´ Met dank aan een potige V8. Die enkel benzine lust natuurlijk. En veel. Per twee kilometer neemt -ie een teug van een liter.

Voor wie toch nieuwsgiering is geworden: hieronder de trailer van White House Down, met als co-starring Barack´s limousine die er flink van langs krijgt.

Gerelateerde artikelen

Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?

Spyshots
Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?
> Artikel lezen

Cadillac CT6 V-Sport hapt naar M5 & co

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe president, nieuwe Beast. Dit is 'em!

Autonieuws
Nieuwe president, nieuwe Beast
> Artikel lezen

Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h

Tuning & styling
Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h
> Artikel lezen

Cadillac XT5 staat klaar als SRX-opvolger

Autonieuws
Cadillac XT5 staat klaar als SRX-opvolger
> Artikel lezen

Prijzen Cadillac XT5 en CT6 bekend gemaakt

Autonieuws
Prijzen Cadillac XT5 en CT6 bekend gemaakt
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.