Autonieuws

Snelle en lichtgewicht Zwitser: Orca C113

Wat krijg je wanneer je een sportauto maakt van 850 kg en daar een 650 pk sterke V8 in legt? Juist, de Orca C113, een Zwitserse sportauto. Acceleratie naar 100 km/h in slechts 3,0 seconden en een top van 360 km/h.

Uit ontevredenheid over het huidige aanbod aan sportauto´s is de Zwitser René Beck aan het ´Orca-project´ begonnen. Hij wilde een sportauto kopen maar was bij geen enkel merk overtuigd van het design en de prestaties. Hij bedacht daarom zelf een sportauto die licht en snel is en bovendien iets bijzonders uitstraalt.
 
Cw-waarde van 0,26
Het chassis van de Orca C113 is compleet opgetrokken uit carbon. Diverse bevestigingsmaterialen in de auto zijn ook van carbon en verder is er heel veel aluminium gebruikt. Alles is eraan gedaan om de auto zo licht mogelijk te maken. Het resultaat is een sportauto die slechts 850 kg weegt. Dat is ongeveer de helft van de gemiddelde sportauto van tegenwoordig. De 4.2 liter V8 is afkomstig van de Duitse tuner MTM en levert 650 pk bij 6.800 toeren per minuut. Al bij 5.000 toeren per minuut is het maximale koppel van 810 Nm beschikbaar. Verder heeft Orca er veel aangedaan om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Er is een Cw-waarde van 0,26 bereikt en dat is bijzonder laag.
 
Ja, hij is snel!
Na het lezen van al deze waarden is de conclusie snel gemaakt; dit is een supersnelle auto. Dat klopt, want de sprint naar 100 km/h wordt in slechts 3,0 seconden afgelegd en de topsnelheid ligt op 360 km/h. Nog leuker is de Orca SC7 welke grotendeels geljk is aan de C113 maar bedoeld voor het circuit. De motor in de SC7 levert 850 pk en hij behaalt een topsnelheid van boven de 400 km/h. De sprint naar 100 km/h wordt niet opgegeven maar Orca laat weten dat binnen 12 seconden de snelheidsmeter op 300 km/h staat!
 
Keramische remschijven
Het onderstel van de Orca is uiteraard compleet afgestemd op deze snelheden. Maar liefst 70 keer per seconde wordt de afstemming automatisch aangepast. Dit is afhankelijk van de rijtoestand, het rijgedrag en de weg. De keramische remschijven zijn 380 mm in diameter en de remblokken hebben acht zuigers. Op tijd stilstaan moet echt geen probleem zijn. De lichtmetalen wielen met banden meten voor 245/35 ZR18 en achter 285/30 ZR18.
 
Exclusief
Er worden slechts 99 exemplaren van de Orca C113 en de cabrioversie R113 gebouwd. Dit om de exclusiviteit te garanderen. De prijs ligt rond de 300.000 euro exclusief belastingen.

Gerelateerde artikelen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Patenten tonen alvast BMW 8-serie Cabrio en Gran Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Suzuki Jimny: een echte terreinvreter

Autonieuws
Nieuwe Suzuki Jimny
> Artikel lezen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.