Autonieuws

De bijtelling en wegenbelasting voor 2014

In 2014 verandert er het nodige op het gebied van bijtelling en wegenbelasting. Zo komt de vrijstelling (wegenbelasting) voor zuinige auto’s zo goed als te vervallen, gaan oldtimers weer wegenbelasting betalen en worden de grenzen voor de bijtelling voor zowel benzine, diesel alsook elektrische auto’s verder aangescherpt. Er komen bovendien twee nieuwe bijtellingstarieven bij: 4% en 7%.

Met Prinsjesdag 2013 achter de rug kunnen we de balans opmaken. We wisten al dat er op zowel diesel als LPG meer accijns geheven gaat worden, dat de boetes op het niet betalen van motorrijtuigenbelasting omhoog gaan en dat de vrijstelling voor het betalen van wegenbelasting voor zuinige auto’s verder wordt aangescherpt. Maar wat houden de maatregelen nu concreet in? We zetten ze voor je op een rijtje.

Vrijstelling wegenbelasting (MRB) ‘vervalt’
In 2013 kwam je in aanmerking voor vrijstelling van wegenbelasting als je auto maximaal 95 g/km (diesel) of 110 g/km (benzine) uitstootte. Die grens wordt behoorlijk naar beneden getrokken tot 50 g/km. Dat betekent dat de regeling praktisch wordt opgeheven en enkel (plug-in) hybrides en elektrische auto’s nog in aanmerking komen voor de vrijstelling.

Oldtimers gaan weer wegenbelasting betalen
Er is veel over gesproken, maar de vrijstelling voor het betalen van wegenbelasting voor oldtimers wordt behoorlijk aangescherpt. Per 2014 komen alleen auto’s ouder dan 40 jaar nog in aanmerking voor de vrijstelling. Benzineauto’s tussen de 26 en 40 jaar krijgen echter nog te maken met een overgangsregeling waarbij ze een kwarttarief (van maximaal 120 euro per jaar) gaan betalen. Voorwaarde is dan wel dat ze in december, januari en februari niet gebruikt worden.

Bijtelling elektrische auto (4%)
Vrijstelling van bijtelling is er voor elektrische auto’s per 2014 niet meer bij. Die gaan vanaf 1 januari 2014 4% betalen. Daarmee komt de oude regeling dat je tot 50 g/km geen bijtelling hoeft te betalen te vervallen. Plug-in hybrides vallen grotendeels dan ook niet meer binnen deze regeling terwijl die daar nu nog wel van profiteren.

Bijtelling plug-in hybride (7%)
Het is te kort door de bocht om ze puur als plug-in hybrides te bestempelen, maar momenteel zijn dat wel de enige auto’s die onder deze nieuwe bijtellingsklasse van 7% vallen. De regel is simpel: auto’s die niet meer dan 50 g/km uitstoten betalen in 2014 en 2014 7% bijtelling voor privégebruik.

Bijtelling 14% en 20%-categorie
Ook in de bekende 14%- en 20%-klassen worden de grenzen verder verlaagd. Wie een auto wil rijden met 14% bijtelling moet een diesel uitzoeken met 51 tot 85 g/km of een benzineauto (of elke andere brandstof) van 51 tot 88 g/km. Om in de 20% bijtellingsklasse te vallen geldt voor dieselauto’s de grens van 86 tot en met 111 g/km en voor de overige brandstoffen van 89 tot en met 117 g/km.

Vrijstelling BPM
De bovengrens van de BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto’s wordt - in lijn met eerdere aanscherpingen per midden 2012 en begin 2013 - ook per 1 januari 2014 aangescherpt. De BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto’s is in 2014 van kracht bij een CO2-uitstoot kleiner dan 86 gram/km bij dieselauto’s en kleiner dan 89 gram/km in overige gevallen.

Gerelateerde artikelen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.