Autonieuws

Ecurie Ecosse-raceteam voor miljoenen afgehamerd

In 1952 richtte zakenman en fervent coureur David Murray samen met mecanicien Wilkie Wilkinson het raceteam Ecurie Ecosse, Frans voor Team Schotland, op. Nu, meer dan 50 jaar later, gaat het complete team in één klap onder de hamer. Het arsenaal bestaat uit zeven historische racewagens en een vrachtwagen. Een zeer bijzonder object kun je wel stellen.

UPDATE 4 december 2013:
Dat het zeer zeldzame Ecurie Ecosse-raceteam niet voor een habbekrats afgehamerd zou worden was voorzien. Nu blijkt dat de totale collectie 8,8 miljoen Britse ponden, niet minder dan 10,6 miljoen euro heeft opgebracht. Een populair object was de Commer Ecurie Ecosse Transporter uit 1959, die voor 1,8 miljoen pond werd gegund. Ook de C- Type en D-type bleken met respectievelijk 2,9 en 2,6 miljoen pond gewichtige objecten.

Unieke verzameling
De vurige autoliefhebber met wat spaarcentjes op de bank kan zijn hart ophalen. Op 1 december gaat dit Ecurie Ecossie raceteam bij veilinghuis Bonhams in Londen onder de hamer. Goedkoop zal het geheel uiteraard niet zijn. De verzameling bestaat onder meer uit een Jaguar XK120 Roadster uit 1952, een C-Type uit 1953 en een zeer bijzondere D-type afkomstig uit 1956. Verder zijn er onder meer de unieke Tojeiro-Jaguar uit 1959, een Cooper T49 Monaco uit 1960, een Austin Healey ‘Sebring’ Sprite uit 1961 en een Tojeiro-Buick Coupe uit 1962. Dit exceptionele wagenpark wordt getransporteerd door de Commer Ecurie Ecosse Transporter uit 1959. Deze truck biedt plaats aan drie racewagens en een vracht aan materiaal.

Succesvolle equipe
Het Ecurie Ecosse raceteam trad steevast aan in de Schotse kleuren. En niet zonder succes. De blauw-witte brigade won met Ron Flockhart en Ninian Sanderson achter het stuur in 1956 Le Mans. Ook in 1957 wist het team deze 24-uursrace op zijn naam te schrijven. De tweede bolide van het team stond een treetje lager op het podium. Te midden van de fabrieksteams deed dit 1-2’tje als privéteam menig wenkbrauwen fronsen. In 1972 werd het team opgeheven om in 1982 zijn rentree te maken bij de European Le Mans Series en het Britse GT kampioenschap. Tegenwoordig is het team daar nog steeds actief met een BMW Z4 GT3.

Gerelateerde artikelen

Hoe kleurrijk zijn iconen nog zonder hun legendarische livery

Autonieuws
Hoe kleurrijk zijn iconen nog zonder hun legendarische livery
> Artikel lezen

Markante Jaguar I-Pace per direct te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover

Autonieuws
Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen

Legendarische Jaguar D-type terug in productie

Autonieuws
> Artikel lezen

Belg vergat zomaar eventjes de zeldzame Jaguar XK140 Michelotti

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.