Autonieuws

Chinese Chang´an: wat zijn zij van plan in Europa?

De IAA in Frankfurt staat bekend om zijn ontzaglijk grote opzet en de meest weelderige stands. De Duitsers maken er welhaast een prestigestrijd van. Niets is te gek, hoe royaler en kolossaler hoe beter. In een bijhalletje, ietwat afgezonderd van het Duitse geweld staat de Chinese producent Changan. Weer een fabrikant uit het land van de draken die het wil maken in Amerika en Europa. Is dit weer een eendagsvlieg met sterk gekopieerde modellen en de veiligheidscapaciteiten van een skelter? Of pakt Changan het beter aan?

De stand van Chang’an steekt ietwat schril af tegen de enorme speelruimte van talloze fabrikanten. In een afgelegen hoekje staan de Chinezen geposteerd. Maar ze pakken het amper minder aan. Hun stand is weliswaar kleiner, de aanpak is wel groots. Met veel ruimte voor de Chinese cultuur, uitgedoste beursbabes en maar liefst vijf productiemodellen en één conceptcar maken ze er hun eigen feestje van. Modellen die er zo op het eerste gezicht helemaal niet verkeerd uit zien. Ons rees dan ook de vraag, wie zijn die jongens van Chang’an eigenlijk?

Geen kleintje
Hoewel Chang’an misschien niet meteen een belletje doet rinkelen is het een producent van enorme omvang. Het Chinese staatsbedrijf, gevestigd in Chongqing, fabriceert onder meer bussen en vrachtwagens, maar dus ook personenauto’s. In de eerste vijf maanden van dit jaar verkocht Chang’an 218.500 personenwagens en haalde het een omzet van € 8,3 miljard. In totaal opereren er zestigduizend werknemers verdeeld over zes enorme fabrieken. Ondertussen zijn er de afgelopen jaren met onder meer Suzuki, Ford, Mazda en PSA strategische partnerships opgezet. Pientere jongens die Chinezen.

Europa en Verenigde Staten
Het is het ideaalbeeld van de Chinese autofabrikant. Modellen die in grote getale worden afgezet op de Europese en Amerikaanse markt. In de praktijk blijkt het vervolgens een helse opgave om op deze continenten auto’s te slijten. Het is nog geen enkele Chinese producent gelukt om echt zoden aan de dijk te zetten in het westen des werelds. Landwind deed een dappere poging met de CV9 en kreeg als eerste Chinese autofabrikant een Europese typegoedkeuring. Het buitensporig gebruik van plastic en een NCAP-score van 2 sterren zorgden er ongelukkigerwijs voor dat deze MPV nimmer een succes werd. Nu waagt ook Chang’an een dappere poging om voeten te zetten op het Europese- en Amerikaanse vasteland. En het moet toegegeven, de methodiek van de Chinezen is als doordacht en vastberaden te kwalificeren.

Ambitieus
Aan ambitie ontbreekt het Chang’an in ieder geval geenszins. De Chinezen stellen alles in het werk om modellen te ontwikkelen die voldoen aan de torenhoge eisen van de westerse markten. Merkpositionering, prijs, distributiekanalen en lokale productie, alles wordt onderzocht om het debuut op nieuwe afzetmarkten tot een succes te bekronen. Zo zijn er negen onderzoeks- en ontwikkelingscentra opgezet in onder meer Turijn, Yokohama, Nottingham en Detroit. Daar wordt onderzoek gedaan naar en geëxperimenteerd met styling, interieur, veiligheid, materialen en het chassis. Alles om zo veel mogelijk af te stemmen op de Westerse markten. Met gestandaardiseerde componenten voor motor, onderstel en interieur is Chang’an bezig om 4 platforms te ontwikkelen, bruikbaar voor 20 tot 30 modellen.
Een belangrijke succesfactor voor de Chinezen is het verbeteren van de gevaarreductie. Veiligheid is tot nog toe een behoorlijk issue gebleken voor Chinese automerken. Meer dan eens vormde de NCAP een Chinees model om tot een schamel stuk schroot waarbij de kreukelzone absent leek. Om die gêne niet te ondergaan werd oud Ford-engineer Zhao Hui aangesteld. Samen met 120 engineers moet hij er op toezien dat elk Chang’an-model vijf NCAP-sterren weet te behalen. Voor minder doen ze het niet. In 2012 was de Chang’an E30 al de eerste Chinese (elektrische) auto die deze vijf sterren in de wacht sleepte.

Bekende lijnen
Ook bij de Chang’an komen de lijnen van de modellen ons bij tijd en wijlen erg bekend voor. Zo heeft de recent gepresenteerde CS75 overeenkomsten met de Mitsubishi ASX en lijkt te de achterkant van de CS95 Concept behoorlijk op een V40 van Volvo. Toch is het beslist geen één-op-één kopieerwerk en zien de zes modellen op de IAA er stuk voor stuk prima uit. Zelfs van binnen! Chang’an presenteert de eerder genoemde CS75 en CS95 Concept, alsook de CS35, Eado XT, Eado Hybrid en het topmodel de Raeton. Al deze modellen zijn in het bezit van de meest moderne systemen en technieken. Zo heeft de CS95 Concept een 3.5 liter V6 met 245 pk gecombineerd met een elektrische motor van nog eens 167 pk onder de kap. Ook is elke Chang’an uitgerust met startstop-systeem en is er in de vorm van de Chang’an Eado al een hybride in productie genomen. Helemaal bij de tijd. Ja, Chang’an mag dan nog veel werk aan de winkel hebben, de eerste voorbereidingen om een wereldspeler op de internationale automarkt te worden zijn veelbelovend. Hou ze in de gaten!

Gerelateerde artikelen

Gumpert draagt veredelde Nissan GT-R op aan dochter

Autonieuws
> Artikel lezen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste technische specificaties nieuwe BMW 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Wegdromen bij de 1.360 pk sterke DS X E-tense

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.