Autonieuws

Voor de gadgetfreak: Nissan Nismo Watch

Vergeet de Google Glass, de Nissan Nismo Watch kan wel eens de eerstvolgende rage zijn onder automobilisten. Dit intelligente horloge, dat de bestuurder ‘verbindt’ aan z’n auto, doet qua gadgets in ieder geval niet onder voor het trendy brilletje van de eerdergenoemde internetreus.

De Nissan Nismo Watch ziet er niet alleen gelikt uit, hij kan ook daadwerkelijk wat knappe trucjes. Zo registreert het armbandvormige horloge de prestaties van de rijder en de auto. Een hartsensor levert biometrische gegevens van de bestuurder aan nadat via een smartphone-app en het zogeheten Bluetooth Low Energy verbinding is gemaakt met de auto. Vanaf dan kunnen allerlei gegevens verkregen worden over bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid en het brandstofverbruik. Daarnaast biedt de Nismo Watch toegang tot de voertuigtelematica en -data tijdens het rijden op een circuit. Ook kan de drager, veelal de bestuurder, onderhoudsvoorstellen op maat van Nissan krijgen.

Meer functies volgen
De Nismo Watch gebruikt een lithiumbatterij die opgeladen kan worden via een micro-USB-aansluiting. Op een volle accu kan het horloge 7 dagen onafgebroken functioneren bij normale gebruiksomstandigheden. Mogelijk dat er in de toekomst een batterij met een grotere capaciteit nodig is want Nissan heeft nog meer slimme functies voor het horloge in petto. Nu al is het bezig met het ontwikkelen van een ECG-feature (elektrocardiogram) die de hartslag van de drager kan meten om – in een vroeg stadium – vermoeidheid te signaleren. Hoewel dit onder horloges niet nieuw is, lijkt de EEG-functie (elektro-encefalografie) dat wel te zijn. Deze functie kan veranderingen van de hersenactiviteit signaleren en daarmee de concentratie en emotie van de bestuurder monitoren aan de prestaties van de auto. En is een functie in ontwikkeling dat de huidtemperatuur meet en waarschuwt als uitdroging op kan treden. Het klinkt allemaal wat betutteld, maar gaaf is het wel.

Beschikbaarheid
De Nismo Watch, verkrijgbaar in zwart, wit en rood/zwart, komt als eerste beschikbaar voor eigenaren van een Nissan Nismo en daarmee doelen we natuurlijk op de Nismo-uitvoeringen van de Juke, 370Z, Micra en over niet al te lange tijd ook de GT-R. Wanneer het Nismo-horloge op de markt komt, is nog niet bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nissan Xmotion Concept: Qashqai van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan GT-R (Nismo) weet niet van ophouden

Spyshots
> Artikel lezen

Nissan IMx KURO: futuristische concept 'leest' jouw gedachten

Autonieuws
IMx KURO
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.