Autonieuws

Audi Nanuk quattro concept voorbode voor nieuw segment?

Het Italiaanse designbureau Giugiaro, tegenwoordig eigendom van de Volkswagen Group, heeft zich nu ook voor Audi in mogen zetten. Het resultaat is deze Nanuk quattro concept, een wel heel lage SUV met onder de motorkap een V10 TDI-motor. Zomaar een stijloefening of wellicht de eerste stap richting een nieuw segment?

Op de Autosalon van Genève mocht Giugiaro haar tekenkunsten al tentoonstellen in de vorm van de Parcour. De conceptcar kon het beste gezien worden als een coupé met terreincapaciteiten. Blijkbaar viel het concept in de smaak, vooral bij concerngenoot Audi. De in Frankfurt onthulde Nanuk quattro concept heeft heel duidelijk kenmerken van dat model overgenomen, maar dan met wat Audi-genen. Het is even wennen, moeten we eerlijk zeggen, dit staat namelijk haaks op wat we de laatste jaren van Audi gewend zijn. Geslaagd? Dat laten we aan jou over. Wij hebben er vooralsnog gemengde gevoelens bij.

Geen lichtgewicht
De Nanuk is duidelijk gebaseerd op de Parcour. De koets is weliswaar opnieuw vormgegeven, maar de proporties van deze Nanuk zijn met z’n lengte van 4,54 meter, breedte van 1,99 meter en hoogte van 1,34 meter bijzonder vergelijkbaar. Voor de aandrijving is de V10-benzinemotor van Lamborghini echter ingeruild voor een 5.0 liter V10 TDI-motor. Die is van een nieuwe generatie en ontwikkelt nu zo maar eventjes 544 pk en 1.000 Nm. Dat blok is behoorlijk zwaar. Hoewel de Nanuk om een aluminium space frame is gebouwd en er het nodige CFRP is toegepast, zet het gevaarte nog steeds 1,9 ton op de weegschaal. Maar met een dergelijke trekkracht is dat geen obstakel voor indrukwekkende prestaties. Vanuit stilstand sleuren de vier wielen het geheel voorbij de 100 km/h-grens na amper 3,8 seconden. En het gaat door tot 305 km/h. En omdat het een diesel is, valt de dorst al bij al nog mee. Honderd kilometer leg je volgens de Duitsers af met 7,8 liter kostbaar vocht.

Terreincapaciteiten
De Audi laat zich evenmin uit z’n lood slaan als de ondergrond zichzelf als een uitdaging presenteert. De ophanging is in 3 standen over een totaal van 7 cm verstelbaar. En om het geheel nog wat dynamischer te maken zit er niet alleen vierwielaandrijving, maar ook vierwielbesturing op. Porsche ontwikkelde dat systeem, dus het lag toch al bij de Volkswagen Group toch al in de rekken. Bij hoge snelheden draaien de achterwielen enkele graden mee om de stabiliteit te verbeteren. Gaat het langzaam dan bewegen ze tegengesteld. Kwestie van de draaistraal in te korten.

Meer dan zomaar een stijloefening?
Wat Audi’s plannen met de Nanuk quattro concept zijn is ons compleet onbekend. Maar gezien de afwijkende styling kunnen we ons niet voorstellen dat er concrete plannen mee zijn onder naam van Audi. Wij zien het meer als een etalage voor Giugiaro. Anderzijds kan dit concept, waarbij een coupé met terreincapaciteiten wordt gecombineerd, zomaar eens toekomst kunnen bieden in markten als Rusland, China en het Midden-Oosten. Iets dat Fabrizio Giugiaro al een vertelde over de Parcour. Dus hoe vreemd de Nanuk quattro concept in eerste instantie ook oogt, je weet maar nooit…

Gerelateerde artikelen

Audi presenteert elektrische supercar

Autonieuws
Audi presenteert elektrische supercar
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie

Autonieuws
Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie
> Artikel lezen

A6 Avant komt nieuwe Audi A6-gamma versterken

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi RS 5 voor het eerst ook als vijfdeurs Sportback

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.