Autonieuws

Jaguar C-X17 Concept is meer dan een designstudie

De komst van een SUV van Jaguar heeft de afgelopen dagen steeds concreter gestalte gekregen. En dat Jaguar het menens is laten ze ons zien met de C-X17 Concept. Foto’s van de SUV conceptcar lekten al eerder uit, maar de details weten ons alsnog veel nieuwswaarde te bieden. Een kijkje in de (nabije) toekomst van Jaguar.

Belangrijkste nieuws is het feit dat de ‘hoog op de poten staande Jaguar’ is gebouwd op een nieuw modulair platform genaamd iQ(Al) dat de basis moet vormen voor een nieuwe reeks van volgens Jaguar zelf gunstig geprijsde c.q. meer bereikbare modellen. In tegenstelling tot wat deze C-X17 doet vermoeden, wordt de eerste creatie géén SUV of crossover, maar een sedan in het C-/D-segment. Dat is de categorie waarin Jaguar eerder al de flop van de X-type moest verwerken, maar zich toch opnieuw in de strijd gooit. De nieuwe vierdeurs wordt ditmaal wel een technologische vaandeldrager, en geen verklede niet-premium-middenklasser (lees: Ford Mondeo). Het wordt zelfs het eerste model in z’n segment met een volledig aluminium carrosserie. In 2015 moet het allemaal realiteit zijn.

Laagprofielbandjes
De vierzitter die op de beursvloer in Frankfurt staat wordt door Jaguar omschreven als een illustratie van de flexibiliteit van hun nieuwe onderstel. Een vierzits crossover met een sportief design, van de hand van designdirecteur Ian Callum. Die gaf de 4,72 meter lange en 1,64 meter hoge C-X17 de grille van de XJ, en de gewelfde flanken en achterlichten van de F-Type. Met de laagprofielbandjes op liefst 23 inch grote wielen lijkt het geen model om de gebaande paden mee te verlaten zoals concerngenoot Land Rover dat weet te doen. Desondanks heeft het studiemodel wel wat technologie aan boord om ook door modder of sneeuw te ploeteren. Zo is de bodemvrijheid wat hoger dan gemiddeld (21 cm) en is er een intelligente vierwielaandrijving die alle laatste elektronische snufjes inschakelt om het koppel zo over de vier wielen te verdelen dat je niet alleen je hindernis kan overwinnen, maar je in de bochten ook tot coureur kunt wanen.

Ruthenium
Zoals in studiemodellen gebruikelijk is, wordt elke inzittende verwelkomd door z’n eigen kuipstoel. Die zijn vervaardigd uit massief aluminium en afgewerkt met soepel Connolly leder. Scharnieren zorgen ervoor dat de zitjes naar buiten kunnen draaien. Het glazen dak wordt aan de binnenzijde afgeschermd door lamellen. Dat scheelt in hoofdruimte, als we Jaguar mogen geloven. De portieren zijn aan de binnenzijde uitgevoerd in hoogglans zwart terwijl voor de diverse metalen accenten nu eens géén aluminium of chroom is gebruikt. Het is ruthenium, dat verwant is aan platina en vooral donkerder is van tint.

Entertainment
Wat vroeger de autoradio was, is tegenwoordig een hele batterij interactieve functies. Het lijkt wel alsof elke nieuwe auto absoluut verbonden moet zijn met Twitter en Facebook, foto’s en video’s moet kunnen verwerken, films moet kunnen weergeven en het geluid van een heuse concertzaal moet kunnen evenaren. Als dat waar is, dan is de C-X17 alvast geslaagd met de Interactive Surface Console. De complete middentunnel is een aaneenschakeling van aanraakgevoelige displays en het Meridian geluidssysteem gebruikt 12 luidsprekers. Een head-up display wordt eveneens voor het eerst in een Jaguar gemonteerd.

Viercilinders
Dat de nieuwe instapmodellen zichzelf zullen voortbewegen met compacte, brandstofvriendelijke motoren, staat buiten twijfel. Zelfs de XJ heeft al een viercilinder onder de kap, terwijl zustermerk Land Rover al vierpitters aankondigde voor de Range Rover Sport. Maar wie absoluut op een V6 zit te wachten, hoeft evenmin te wanhopen. Jaguar stipt immers duidelijk aan dat ook die binnen het platform passen. Met de viercilinders moeten de producten onder een CO2-uitstoot van 100 g/km kunnen duiken, maar met zes zuigers aan de teugels moet het platform eveneens in staat zijn om snelheden van 300 km/h en meer te verwerken.

2015
Het nieuwe platform van Jaguar zal zoals gezegd voor het eerst gebruikt worden voor de opvolger van de X-type. Die zal vanaf 2015 de Audi A4, BMW 3-serie en Mercedes C-klasse het vuur aan de schenen moeten gaan leggen. Wanneer de C-X17 gepland staat maakt Jaguar niet bekend, maar reken erop dat die kort daarna volgt.
 

Gerelateerde artikelen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen

Hamann kan niet van Jaguar F-Pace afblijven

Tuning & styling
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace is World Car of the Year 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace is er vanaf € 52.850,-

Autonieuws
Jaguar F-Pace kost € 52.850,-
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace te zien en rijden bij de dealer

Autonieuws
Jaguar F-Pace te zien en rijden bij de dealer
> Artikel lezen

Officieel: Jaguar F-Pace mikt erg op sportiviteit

Autonieuws
Officieel: Jaguar F-Pace mikt erg op sportiviteit
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.