Autonieuws

Range Rover (Sport) Hybrid vanaf september te koop

Land Rover heeft de Range Rover en Range Rover Sport Hybrid klaar. De levering komt begin 2014 op gang, maar bestellen kan al vanaf 10 september. Weliswaar voor nog onbekende prijzen.

Dat Land Rover zijn eerste hybridemodellen stoelt op de grootste Range Rovers is niet zo vreemd. Hoewel deze auto’s sinds de laatste generatie sterk zijn gemoderniseerd, is bij deze giganten nog steeds veel winst te behalen qua efficiëntie. Leverde de gewichtsbesparing van ruim 400 kilogram al een mindering op de CO2-uitstoot van 30 g/km op, door een conventionele verbrandingsmotor te laten samenwerken met een elektromotor wordt er nogmaals zo’n 30 g/km bespaard. Zowel de Range Rover Hybrid als de Sport-variant stoten gemiddeld niet meer dan 169 g/km uit. Ook het opgegeven verbruik is gelijk met 6,4 l/100 km, een reductie van 1,5 l/100 km ten opzichte van de modellen met enkel een verbrandingsmotor als aanjager.

Dieselhybride
Zoals aangekondigd worden de eerste hybrides van Land Rover aangedreven door de 3.0 liter TDV6-diesel die het doet met een elektromotor. Beide motoren zijn respectievelijk goed voor 250 pk en 48 pk. De zescilinder-diesel levert van zichzelf al 600 Nm aan koppel, maar gezamenlijk staat de hybridemodule voor 340 pk en 700 Nm. Bij 1.500 tpm is die trekkracht al volledig voor handen en tot 3.000 tpm kan dit vastgehouden worden.
Via een 8-traps automaat van ZF worden de krachten – uiteraard – naar alle vier de wielen gesluisd en wanneer dat ineens gebeurt op geplaveid asfalt, dan is een acceleratie naar 100 km/h in 6,7 seconden mogelijk. De grotere en iets zwaardere Range Rover Hybrid doet hier 6,9 seconden over en heeft ook een iets lagere top van 218 km/h, versus 225 km/h voor de Range Rover Sport Hybrid.

Emissieloos
De elektromotor ontwikkelt een koppel van 170 Nm om de (tussen)acceleraties te verbeteren en de Hybrid’s in EV-modus aan te drijven. De elektromotor werkt ook als dynamo door kinetische energie terug te winnen tijdens regeneratief remmen om daarmee de accu op te laden wanneer de auto afremt of uitrolt. Wanneer de EV-modus is geselecteerd kan er over circa 1,6 kilometer geheel elektrisch gereden worden bij een maximumsnelheid van 48 km/h. Daarna springt de V6-diesel weer aan.

Ultieme test
Land Rover laat met klem weten dat de hybridemodellen in het terrein niet onder doen voor de gewone Range Rovers, alsook qua binnenruimte. Omdat aan te tonen zullen drie Range Rover Hybrid’s deelnemen aan de Silk Trail 2013, een een 16.000 km lange expeditie door 12 landen die enkele van de meest uitdagende wegen, bergpassen en paden zal volgen, inclusief een deel van de originele, 6.400 kilometer lange Silk Road die Azië met het Middellandse Zee-gebied verbindt.

Gerelateerde artikelen

Land Rover houdt Range Rover SV Coupé zeer exclusief

Autonieuws
> Artikel lezen

Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'

Autonieuws
Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'
> Artikel lezen

Range Rover SV Coupé: luxer en duurder was een Land Rover nog nooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Ultieme Range Rover nog altijd goedkoper dan Bentayga

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde Range Rover ook als plug-in hybride en direct te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Range Rover 6x6 SLT: de pickup der pickups

Autonieuws
Range Rover 6x6 SLT: de pickup der pickups
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.