Autonieuws

Laraki Epitome verrast en verbaast op Pebble Beach

Niet een Amerikaanse, een Duitse en ook geen Britse of Nederlandse, maar een Marokkaanse autobouwer trok de meeste naar zich toe op Pebble Beach afgelopen weekend. Het vrij onbekende Laraki verraste en bovenal verbaasde daar met de Epitome, een extravagante hypercar met een vermogensafgifte waar de Bugatti Veyron het schaamrood op de kaken krijgt.

Bugatti trok met de zoveelste special edition van de Veyron, de Centenaire Jean-Pierre Wimille, naar Californië om niet in de vergetelheid te geraken bij de puissant rijken met een sterke voorliefde voor extreem snelle en exclusieve speeltjes. Meestal werkt dat. Wat het Franse merk vast niet had aan zien komen was dat het compleet overschaduwd zou worden door een relatief onbekende automaker uit Marokko. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als het op krachtmeting aankomt moet de Veyron al snel aftikken in gevecht met de Laraki Epitome.

1,31 kg/pk
Laat we vooropstellen dat de Veyron nog altijd een machinaal meesterwerk is. Dat zal nooit veranderen. Bovendien is het dé inspirator voor vele autofabrikanten geweest om nog snellere, sterkere en brutere auto’s neer te zetten. Laraki moet er daarvan één zijn geweest, want de Epitome schopt het zomaar eventjes tot een ongelofelijke 1.700 hp! Tenminste, als we de Marokkanen moeten geloven.
Het maximaalvermogen kan in twee stappen aangesproken worden, zegt Laraki. In de basis levert de extreem opgevoerde 7.0 liter V8 uit de Corvette C6 een output van 1.200 pk af. Dit dankzij de hulp van vier turbo´s. Pas na een druk op de knop – waarna de ECU-mapping wordt aangepast en de injectie overspringt op de tweede brandstoftank voorzien van benzine met een octaangehalte van 110 – komt daar nog eens 500 pk bij. En vanaf dat moment geldt er maar een advies: dat stuur stevig vastgrijpen en rechthouden en op hoop van zegen proberen je 2 miljoen kostende raket in het gareel te houden. Dat wordt nog knap lastig, want het wagengewicht zou op niet meer dan 1.300 kg liggen. Een simpele rekensom leert dat de pk/gewichtsverhouding van de Epitome daarmee op 1,31 kilogram per pk ligt. Bij de 431 km/h snelle Bugatti Veyron Supersports is dit 1,57 kg/pk. Op papier hebben we met de Lakari Epitome dus te maken met de nieuwe recordhouder.

Bron: Autoblog.com

Gerelateerde artikelen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.