Autonieuws

‘Jaguar denkt aan compact model’

Nu Jaguar lekker aan de weg timmert is het voor hun mogelijk modellen als de F-type te lanceren. Maar dat de Britse fabrikant niet alleen de bloemetjes kan blijven buitenzetten, daar zorgt de EU wel voor. Auto’s moeten alsmaar schoner worden en om aan die eisen te kunnen voldoen moeten autoproducenten ‘kleiner’ gaan denken. Ook Jaguar overweegt zodoende een compact model. Met voorwielaandrijving.

De Europese Unie (EU) heeft voorgeschreven dat tegen het jaar 2020 de auto’s van autoproducten met een jaarproductie van meer dan 300.000 gemiddeld niet meer CO2 mogen uitstoten dan 95 g/km. Een grens waar Jaguar moeite heeft om aan te voldoen, zegt Autocar. De momenteel schoonste ‘Jag’ komt immers niet verder dan 135 g/km en ook de op stapel staande modellen gaan deze waarde niet halen. Jaguar moet dus een oplossing zien te vinden om de EU tevreden te stellen en denkt die mogelijk in een compact model te vinden.

BMW
Uiteraard is het Jaguar niet voorbijgegaan dat BMW de EU te vriend houdt door compactere, CO2-efficiente modellen te lanceren. De 1-serie en de op stapel staande 1-serie GT zijn daar goede voorbeelden van. En wat te denken van zusterfabrikant MINI. Jaguar heeft weliswaar niet zo’n ‘schone’ partner – integendeel met Land Rover aan haar zijde – maar is wel in staat dezelfde strategie als BMW te hanteren. Ian Callum, Jaguar’s hoofddesigner, zou daar erg blij mee zijn want die gaf in het verleden al eens aan graag een Jaguar te ontwikkelen met een lengte van zo’n vier meter.

Geld
De knoop rond een voorwielaangedreven Jaguar moet nog doorgehakt worden en dat zal volgens Autocar niet zonder de nodige pittige (aandeelhouders)vergaderingen gebeuren. Omdat Jaguar louter techniek in huis heeft voor grote auto’s moet zo’n kleiner model vanaf een leeg vel papier ontwikkeld worden. En dat kost gigantisch veel geld. Misschien wel te veel voor een relatief kleine autoproducent als Jaguar Land Rover. Nog niets is dus zeker, maar te lang wachten kan men ook niet; 2020 is immers zover niet meer.

Gerelateerde artikelen

Belg vergat zomaar eventjes de zeldzame Jaguar XK140 Michelotti

Autonieuws
> Artikel lezen

Superexclusieve Jaguar XE SV gemist? Arden biedt soelaas

Tuning & styling
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover

Autonieuws
Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.