Autonieuws

Designschetsen nieuwe Mercedes Viano opgedoken

Afgelopen winter zagen we de volgende generatie Mercedes Viano ineens opduiken. Grotendeels ingepakt uiteraard, maar toen al vermoedden we dat het design vooraan zou neigen naar dat van de kleinere Citan. We hadden gelijk, zo bewijzen deze schetsen.

We houden even een slag om de arm wat betreft de echtheid van deze schetsen. Maar als de liefhebbers achter de blogsite Mercedes-Benz Passion er vertrouwen in hebben, wie zijn wij dan om hier fel tegenin te gaan. Het front van de getekende Viano heeft in ieder geval veel raakvlakken met de Citan. We herkennen er zelfs de jongste personenauto’s van Mercedes in. En Das Haus heeft aangegeven dat graag te willen klaarspelen omdat een bus tegenwoordig ook een representatieve functie heeft.

Interieur te mooi?
Dat het visuele aspect steeds belangrijker wordt bevonden bij moderne personenbussen zien we zeker terug in de schets van het interieur. Misschien is het wel té mooi. Hopelijk is Mercedes niet vergeten dat de Viano, zeker als Vito, toch vooral een werkpaard moet zijn, dus duurzaam. Wulpse, driedimensionale lijnen als deze, in combinatie met het ogenschijnlijk onbehandelde hout, doen niet meteen denken aan een hoge krasbestendigheid. Anderzijds, het gaat hier over abstracte designschetsen. En die geven doorgaans slechts een richting aan.

MyComand
Wat we toejuichen is de positie van het multimediascherm. Bij de huidige Viano zit dat te laag, waardoor aflezen en bedienen niet altijd even makkelijk en veilig is. Bij de nieuwe Viano zit het scherm van MyComand, Mercedes equivalent van Audi’s MMI, hoog op het dashboard. Net zoals bij de A- en B-klasse. Opvallend is dat de bedieningsknop in de veelal korte armsteun is gesitueerd. Ergonomisch, niet echt nee. Maar waar anders? Als onderdeel van het multifunctionele stuurwiel misschien.

De verwachting is dat de nieuwe Viano in de loop van 2014 klaar is voor de showroom, met onder de kap een rits aan nieuwe viercilinders. De zescilinder wordt geschrapt. Zonde.

Gerelateerde artikelen

Mercedes Concept V ision e: de ultieme getaway car?

Autonieuws
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
> Artikel lezen

Luxe kampeerbus: de nieuwe Mercedes-Benz Marco Polo

Lifestyle & design
Mercedes-Benz Marco Polo and Marco Polo Activity
> Artikel lezen

Business lounge op wielen: Brabus V-klasse

Autonieuws
Business lounge op wielen: Brabus V-klasse
> Artikel lezen

Overal uitslapen in Mercedes V-klasse Marco Polo

Autonieuws
Super-de-luxe
> Artikel lezen

Mercedes-Benz V-klasse is er vanaf 56 mille

Autonieuws
Mercedes-Benz V-klasse is er vanaf 56 mille
> Artikel lezen

Mercedes-Benz V-Klasse gaat op de sportieve toer

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.