Autonieuws

Snelste auto ter wereld: Koenigsegg CCR

Koenigsegg heeft met de CCR het snelheidsrecord voor productieauto´s gebroken. Met een topsnelheid van 388 km/h raasde de Koenigsegg CCR over het circuit van Nardo waarmee de McLaren F1 verslagen werd.

Sinds 1993 staat het snelheidsrecord voor productieauto´s op naam van de McLaren F1. Twaalf jaar lang heeft McLaren daarmee de snelste productieauto ter wereld gehad. Toen Koenigsegg de CCR presenteerde was al duidelijk dat de auto grote kans maakte op de titel ´snelste (productie)auto ter wereld´.
 
388 km/h
Op 28 februari 2005 was het dan eindelijk zover. Het circuit van Nardo in Italië was geheel ter beschikking voor de Zweedse snelheidsduivel. Een compleet standaard CCR werd het circuit opgereden. Alle meetapparatuur werd opgesteld en de jury was ter plaatse. Achter het stuur zat Loris Bicocchi, een veteraan op het gebied van snelheidsrecords. Nadat de auto eenmaal op snelheid was gekomen en rondjes ging rijden werd de topsnelheid geklokt op 388 km/h(!). Daarmee is de Koenigsegg CCR meer dan 16 km/h sneller dan de McLaren F1.
 
Mogelijk nog sneller
Voor Koenigsegg is het een belangrijke titel. Het bewijst dat de kleine Zweedse sportautofabrikant een supersnelle auto heeft neergezet die naar alle waarschijnlijkheid met gemak de (geschatte) topsnelheid van 395 km/h kan behalen. Het circuit van Nardo is rond waardoor de auto nooit rechtuit kan rijden en er continue gestuurd moest worden. Dat kost niet alleen snelheid maar vergt ook erg veel van de rijeigenschappen van de auto die daarmee de bocht niet uit mag vliegen. Koenigsegg laat dan ook weten dat ze verwachten dat de auto wel boven de 395 km/h. Hiervoor zal dan wel een lange rechte weg moeten worden gebruikt. Het snelheidsrecord dat op Nardo is neergezet werd gereden met een toerental van 6.790 toeren per minuut terwijl het maximale vermogen bij 6.900 toeren per minuut beschikbaar is. Dat onderstreept de kans op een nog hogere snelheid.
 
CC8S en CCR
De CCR is de snelste en meest krachtige auto van Koenigsegg. Naast de CCR produceert het merk ook een CC8S. De 4.7 liter V8 in de CC8S levert een vermogen van 655 pk en is goed voor een topsnelheid van 390 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in 3,5 seconden. De CCR, waarmee het snelheidsrecord gereden is, beschikt eveneens over een 4.7 liter V8 maar dan met 806 pk. Er wordt een topsnelheid opgegeven van 395 km/h en de acceleratie naar 100 km/h verloopt in 3,2 seconden.

Zie ook
Koenigsegg CC8S - Zweedste sportauto met wereldprestaties
Koenigsegg CCR - Sneller dan snel: Koenigsegg CCR

Gerelateerde artikelen

Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"

Autonieuws
Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"
> Artikel lezen

Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken

Autonieuws
Koenigsegg rijdt 0-400-0 record Bugatti alweer uit de boeken
> Artikel lezen

Hasselblad's vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek

Autonieuws
Hasselblad vereeuwiging van Koenigsegg is magnifiek
> Artikel lezen

Koenigsegg denkt 0-400-0 km/h sneller te kunnen dan Bugatti

Autonieuws
> Artikel lezen

Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld

Autonieuws
Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld
> Artikel lezen

Michelin bijt zich stuk op 480 km/h-band

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.