Autonieuws

Mazda heeft de MX-5 vernieuwd

Mazda komt met de compleet nieuwe MX-5 naar Genève. De nieuwe Roadster van Mazda lijkt veel op de oude MX-5. Maar bij deze nieuwe versie zijn duidelijk veel familie trekjes van de RX-8 te herkenen.

De nieuwe MX-5 is in alles herkenbaar. Op de Autosalon van Geneve stond de nieuwe MX-5 recht tegenover het oorspronkelijke model uit 1989 en daarbij zijn de overeenkomsten duidelijk zichtbaar. Toch ziet het nieuwe model er modern uit. Verwantschap met de RX-8 is er ook duidelijk en dat is met name te zien aan de voorkant (koplampen). Dat geeft een herkenbaar Mazda-gezicht.
 
Meer ruimte
Met dit nieuwe uiterlijk is de MX-5 ook aardig gegroeid. De lengte nam toe met 4 cm. Ook de breedte groeide met 4 cm en de hoogte van de auto nam met 1 cm toe. Dat heeft er toe geleid dat er wat meer ruimte is in het interieur, al geeft Mazda wel aan dat de auto intiem moest blijven. Het dashboard en de transmissietunnel zijn samengesmolten tot een T-vorm. De schakelaars en bedieningsorganen zijn naar de bestuurder gedraaid. De meters zijn voorzien van een metalen randje voor een extra sportieve look.
 
Opbergvakjes in overvloed
De MX-5 is leverbaar in acht verschillende carrosseriekleuren en het interieur is kent drie verschillende varianten. Het basismodel is voorzien van zwarte stoffen bekleding en matzilveren afwerking. Bij de duurdere versies zijn de stoelen, het instrumentenpaneel en de deurpanelen uitgevoerd in zwart of bruin/zwart leer. Nieuw zijn zijairbags die gemonteerd zijn in de rugleuningen van de stoelen. Extra opbergvakjes hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het interieur van de MX-5. Drie opbergvakken in de achterwand, een kaartenvak in de rugleuning van de bestuurdersstoel, een opbergvak aan de passagierszijde van de transmissietunnel, een flessenhouder in het portier en twee bekerhouders achter de schakelpook moeten voor voldoende opbergruimte zorgen. Voor extra comfort zorgen ventilatieopeningen op heuphoogte die warme lucht door het interieur blazen. Evenals het windscherm tussen de stoelen moet dit voor meer comfort zorgen wanneer er open gereden wordt.
 
Ideale gewichtverdeling
Met de komst van de nieuwe MX-5 heeft Mazda de torsie-stijfheid van de auto enorm verbeterd. Mazda spreekt over een verbetering van 47%. Samen met een verbeterde balans in de auto, de gewichtsverdeling is namelijk 50% voor een 50% achter, zal de auto heerlijk rijden. Overhellen van de carrosserie tijdens remmen of accelereren wordt tegengegaan door de dempers en de anti-duikgeometrie van de ophanging. De tandheugelbesturing werd aangepast en werkt nog preciezer en communicatiever dan voorheen. Qua motoren zal er de keuze zijn uit twee benzinemotoren. Een 1.8 met 126 pk en een 2.0 met 160 pk. De 1.8 is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en voor de 2.0 liter is een handgeschakelde zesbak gemonteerd.
 
Nog wachten tot de herfst
De nieuwe MX-5 zal helaas pas in de herfst bij de dealers staan. Volgend jaar zal er vervolgens nog een versie met een hard dak komen. Prijzen, uitvoeringen en exacte specificaties zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Mazda laat de Japanse vlag wapperen op SEMA

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.