Autonieuws

Eerste glimp nieuwe Seat Leon

Seat toont met de Leon Prototipo een heel duidelijk voorbeeld van de nieuwe Leon. De conceptcar die op de Autosalon van Genève gepresenteerd is geeft duidelijk aan hoe de Leon eruit zal komen te zien.

Zoals het ook met de Altea en Toledo gegaan is presenteert Seat de Leon eerst ook als Prototipo. De ervaring met de Altea en  Toledo leert ons dat de Leon slechts in detail gewijzigd zal gaan worden. Het productiemodel zal dan ook zeer binnenkort worden gepresenteerd en is al vanaf september leverbaar.
 
Salsa, Altea, Toledo...
Veel van het design is herkenbaar in de Altea en Toledo. De Leon is dan ook het derde model van Seat´s nieuwe designrichting die al werd getoond met de Salsa conceptcar uit 2000. Met name het front heeft nog veel overeenkomsten met die conceptcar maar ook de dynamische zijlijn is herkenbaar van de nieuwe Seat-modellen. De Leon Prototipo heeft een sportieve lijn en volgens Seat een sportief karakter. De achterste ramen accentueren die sportieve lijn en ook het ontbreken van de portiergrepen op de achterste deuren maken het geheel sportief. Waarschijnlijk zal het productiemodel gewone portiergrepen hebben, zo ging het immers ook met de Altea.
 
Aflopende daklijn
Het interieur is uitgevoerd in een 2+2-configuratie. Volgens Seat heb je, ondanks de aflopende daklijn, achterin de Leon voldoende hoofdruimte. De brede achterklep geeft een ruime toegang tot de kofferbak die in de Prototipo luxe is uitgevoerd en waar het reservewiel opvallend een plaats heeft gevonden. De lengte van de Leon bedraagt 4,34 m, de breedte 1,82 m en de hoogte 1,43 m. De Spanjaarden geven aan dat de auto een ruime wielbasis en spoorbreedte heeft.
 
Big brother is watching you!
Luxe is er aan boord van de conceptcar is overvloed. Zo is de auto uitgerust met adaptieve bi-xenon koplampen, vier videocamera’s en een DVD-speler. De vier camera’s stellen de bestuurder in staat de auto en zijn omgeving beter te overzien en dat komt de veiligheid ten goede. Eén camera is aan de bovenkant van de motorkap gemonteerd, een ander op de buitenspiegel aan bestuurderszijde en de derde exterieurcamera bevindt zich op het derde remlicht. Daarnaast is er nog een interieurcamera, die in de lichtmodule van de dakbekleding is geïntegreerd. De beelden die deze camera’s ‘zien,’ worden zichtbaar gemaakt op twee afzonderlijke displays. Bovendien kunnen de inzittenden dankzij een DVD-speler onderweg een film bekijken.
 
GTI-prestaties
De Leon Prototipo zoals deze in Genève staat is een echte sportieveling. Onder de kap ligt een 2.0 liter TFSI welke bekend is uit onder andere de Volkswagen Golf GTI en Audi A3 Sportback. De motor levert 200 pk tussen 5.100 en 6.000 toeren per minuut en is gekoppeld aan een automatische DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. De acceleratie van 0-100 km/h is opvallend en bedraagt maar 6,9 seconden. De topsnelheid ligt op 236 km/h en hiermee past deze Leon Prototipo in het rijtje van de GTI´s.
 
Autosalon van Barcelona?
In september presenteert Seat de auto op de Europese markt. Waarschijnlijk zal de Autosalon van Barcelona het toneel vormen voor de presentatie van het productiemodel.

Gerelateerde artikelen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

8 redenen waarom de Seat Leon Cupra 300 een feest is

Autotests
> Artikel lezen

Seat Leon Cupra R in gelimiteerde oplage

Autonieuws
Seat Leon Cupra R in gelimiteerde oplage
> Artikel lezen

Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk

Autonieuws
Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.