Autonieuws

‘Volkswagen Phaeton sterker uit de strijd’

Een steengoede auto bouwen is één ding, hem vol overtuiging aan de man brengen iets heel anders. Spiegelt in het huidige VW-embleem wel voldoende status om de massa in de Phaeton te krijgen? De nieuwe generatie is er klaar voor, zegt Martin Winterkorn.

‘Een merk zo groot als Volkswagen heeft een ‘halo project’ in het topsegment nodig’, beweert de hoogste baas bij de Volkswagen Groep. Met deze woorden treedt Martin Winterkorn in de voetsporen van zijn voorganger, Ferdinand Piech, die de Phaeton nota bene als zijn zwanenzang beschouwde voordat hij afscheid nam als bestuursvoorzitter bij Volkswagen. ‘We hebben ondervonden wat het ontbreken van een prestigieuze auto kan doen met een merk’. Winterkorn duidt daarmee op de teruglopende verkopen van de Passat en Jetta in Amerika toen kort daarvoor de Phaeton van die markt werd gehaald vanwege tegenvallende resultaten.

Uitstel tot 2014
Ook in Europa heeft de Phaeton niet dat gebracht wat Volkswagen – of eigenlijk Piech – ervan had verwacht. Een opvolger werd er desondanks toch gepland en zou eigenlijk zelfs allang in de showrooms moeten staan, ware het niet dat de steeds rijker wordende Chinezen de Phaeton wel op waarde wisten te schatten en er eentje wilden hebben. De gestrekte Volkswagen kreeg zodoende ineens een tweede leven aangeboden en dat heeft er toe geleid dat de nieuwe generatie pas volgend jaar gepresenteerd zal worden, vermoedelijk op de NAIAS in Detroit.

Liftback
Opmerkelijk is dat Volkswagen nog geen concept van de nieuwe Phaeton heeft laten zien als vooruitblik op het productiemodel, terwijl deze twee jaar geleden al zo goed als klaar was. Over het design is dus amper iets zinnigs te vertellen. Er wordt gesproken dat Volkswagen de toekomstige Phaeton uit de schaduw van de Audi A8 wil laten treden door hem iets in te korten. Ook doen er verhalen de ronde dat de auto niet langer een sedan is, maar een liftback, precies zoals de Concept D, de ‘kijkdoos’ van de huidige Phaeton dat was.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Volkswagen Phaeton wederom uitgesteld

Autonieuws
> Artikel lezen

Radio-ontvangst van CD-kwaliteit in Volkswagens

Autonieuws
Radio-ontvangt van CD-kwaliteit in Volkswagens
> Artikel lezen

VW kiest voor Up! op IAA en niet nieuwe Phaeton

Autonieuws
VW kiest voor Up! op IAA en niet nieuwe Phaeton
> Artikel lezen

Adaptieve grootlichtassistent voor Volkswagens

Autonieuws
Adaptieve grootlichtassistent voor Volkswagens
> Artikel lezen

Volkswagen Phaeton houdt het voor gezien

Autonieuws
Volkswagen Phaeton houdt het eindelijk voor gezien
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.