Autonieuws

‘Geen Mazda3 MPS, wel een hybride’

Mazda is in z’n nopjes met de nieuwe Mazda3. Ze verwachten er veel van omdat deze derde generatie het (op papier) zeer efficiënte SkyActiv-technologie heeft omarmd. En het wordt nog schoner als we de geruchten moeten geloven: met een hybridevariant. Het treurige nieuws is dat die voorrang heeft gekregen op een hitsige MPS.

Het relatief kleine Mazda kan de verkoopvolumes wel gebruiken. Sinds SkyActiv het Japanse merk wereldwijd weer wat meer op de kaart heeft gezet timmeren de Japanners lekker aan de weg. Maar dat neemt niet weg dat er geld over de balk wordt gegooid. Voordat elke knoop wordt doorgehakt wordt er eerst grondig onderzocht of nieuwe producten rendabel zijn, ook als deze niet direct kunnen worden uitgedrukt in valuta zoals de Mazda3 MPS. Dat is immers toch vooral een image-builder in plaats van een moneymaker. De ontwikkeling ervan is duur, de baten zowel qua exposure als financiën gering. En dat heeft Mazda doen beslissen een nieuwe, snelle Mazda3 MPS voorlopig in de ijskast te laten staan.

Hybride
Door het succes van SkyActiv heeft Mazda ingezien dat het geld zit in efficiënte modellen; auto’s waar de massa op afkomt. En dat geldt heus niet alleen in het ‘ons bin zuunig’-landje. Ook elders ter wereld is het ‘hoe schoner, hoe gretiger de aftrek’. Om nog schoner te kunnen heeft Mazda zodoende haar pijlen (eindelijk) gericht op hybridetechnologie. Ze zijn daarmee laat in vergelijk met andere wereldmerken, maar door te profiteren van reeds bewezen technologie kunnen ze alsnog redelijk bijtijds instromen.

Toyota 
Er gaan geruchten rond dat Mazda voor hun eerste hybridemodel op deur heeft geklopt bij Toyota. Die leveren de elektromotor en het batterijenpakket, maar mogen de 1.8 viercilinder-benzinemotor daarvan afkoppelen. Mazda koppelt de ingekochte hybridemodule liever aan haar eigen 2.0 liter SkyActiv-G benzinemotor. Meer informatie ontbreekt vooralsnog, waaronder of het hybridemodel, dat vermoedelijk wordt gebaseerd op de binnenkort te lanceren Mazda3 Sedan, wel naar Europa komt. Mochten we meer te weten zijn gekomen, dan lees je dat zo snel mogelijk op deze website.

Gerelateerde artikelen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda3 debuteert op Tokyo Motor Show

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda Kai Concept hint naar nieuwe Mazda3

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.