Autonieuws

Range Rover Sport pace-car tijdens Pikes Peak Hillclimb

Je wilt er niet aan denken dat de pace-car in actie moeten komen tijdens de jaarlijkse Pikes Peak Hillclimb. Maar als je dan toch in de diepe gronden van de 4.300 meter hoge berg van de Rocky Mountians klettert, kan je wellicht enige troost halen dat het de nieuwe Range Rover Sport is die zorgt dat er niemand achteraankomt.

Wat houdt dat eigenlijk in, pace-car zijn tijdens een heuvelklimwedstrijd? In tegenstelling tot andere autosportevenementen rijden de deelnemende auto’s en coureurs niet in rondjes. De beruchte Pikes Peak Hillclimb begint ergens onderaan de gelijknamige berg in Colorado om vervolgens in een 20 kilometer lange route dichterbij de hemel te eindigen. Niet voor niets wordt het event ook wel ‘Race To The Clouds’ genoemd, en die is wat dat betreft meedogenloos; wedstrijdrijders krijgen slechts één kans om zo snel mogelijk naar boven te knallen. Het is erop of eronder. Veel letterlijker wordt ’t niet.

Dubbel record
Wat voor taken de nieuwe Range Rover Sport als officiële pace-car heeft vermeldt Land Rover niet. Maar dat hij zijn mannetje staat op de Amerikaanse berg is onlangs bewezen. Recent zette het nieuwste model van het merk niet alleen een nieuw heuvelklim-record op Pikes Peak voor een SUV in standaarduitvoering neer, tevens werd het lang gevestigde record voor standaard productie-auto’s gebroken. De nieuwe Range Rover Sport, met Paul Dallenbach achter het stuur, legde het lange en sterk kronkelende parcours vanuit een staande start af in slechts 12 minuten en 35,61 seconde, wat een gemiddelde snelheid betekent van 95,23 km/h. Daarbij werden 156 haarspeldbochten genomen en werd in totaal 1.440 meter geklommen, van 2.860 naar 4.300 meter boven zeeniveau. Het record werd gezet met een Range Rover Sport voorzien van 510 pk sterke 5.0 liter V8-Supercharged. De enige verschillen ten opzichte van de standaardspecificaties waren de montage van een rolkooi en 5-puntsgordels om te voldoen aan het veiligheidsreglement van de heuvelklim. Aanstaande zondag zal de pace-car worden gereden door de autosportveteraan en raceofficial Gay Smith uit Colorado Springs.

Over editie 2013
De Pikes Peak International Hill Climb telt dit jaar 157 deelnemers (70 auto’s en 87 motorfietsen) met coureurs uit 16 landen, waaronder World Rally Champion Sebastian Loeb. De eerste timed-run gaat van start op zondag 30 juni om 08.00 uur Mountain Daylight Time (16.00 uur Nederlandse tijd). Voor de eerste keer wordt het evenement wereldwijd via internet uitgezonden op RedBull.TV. De ‘Pikes Peak’, die voor het eerst in 1916 werd gehouden, is het op één na oudste autosportevenement in de Verenigde Staten. Enkele van Amerika’s beroemdste coureurs – waaronder Mario Andretti, Bobby Unser, Rick Mears en Al Unser – hebben hier gewonnen, evenals internationaal gevierde rallyrijders als Michele Mouton, Ari Vatanen, Per Eklund en Stig Blomqvist.

Weten hoe de nieuwe Range Rover Sport het op geplaveide wegen afbrengt? Eind volgend maand steken we de Noordzee over om daar achter te komen. 

Gerelateerde artikelen

Overfinch trekt alle registers open voor Range Rover Edition

Tuning & styling
> Artikel lezen

Range Rover Sport P400e aan de stekker

Autonieuws
> Artikel lezen

Belg in Range Rover is spoor bijster

Autonieuws
Belg in Range Rover is spoor bijster
> Artikel lezen

Range Rover Sport Coupe met F-Pace genen

Spyshots
Range Rover Sport Coupe met F-Pace genen
> Artikel lezen

Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'

Autonieuws
Range Rover Sport trotseert 'stairway to heaven'
> Artikel lezen

Eerste viercilinder voor Range Rover Sport

Autonieuws
Eerste viercilinder voor Range Rover Sport
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.