Autonieuws

Nieuwe Mazda3 onthuld

Mazda onthulde eerder vandaag op vijf locaties over de hele wereld de gloednieuwe Mazda3. In Londen, Keulen, Sint Petersburg, Melbourne en New York werd tegelijkertijd het doek getrokken van alweer de derde generatie. Wij waren erbij in de Engelse hoofdstad.

Op mondiaal niveau heeft iedere Mazda3 het altijd uitstekend gedaan, in Nederland daarentegen heeft hij (sinds de tweede generatie) nooit kunnen opboksen tegen auto’s als de Volkswagen Golf, Opel Astra en Ford Focus. De reden daarvoor is simpel: hij kwam slechts kortstondig in aanmerking voor een lagere bijtelling, en dan ben je als betaalbare middenklasser in ons autolandje bij voorbaat gedoemd te floppen. Met de nieuwe 3 introduceert Mazda naar eigen zeggen ‘een auto die tot de schoonste in z’n klasse behoort’. Dat is geen garantie voor succes, weet ook Mazda, maar het belooft doorgaans wel een betere carrière.

Krachtig voorkomen
Op het moment dat het doek eraf gaat schiet Mazda meteen al een gedurfde pay-off af: ‘De nieuwe Mazda3 is ontworpen om beter te zijn dan zijn concurrenten.´ De Japanners maken daarmee nogal een statement. Het exterieur van de nieuwe Mazda3 vertoont in elk geval hetzelfde krachtige, onderscheidende voorkomen als dat van andere Mazda’s die gemodelleerd zijn naar de ‘Kodo’-designtaal (CX-5, nieuwe 6). Een atletische uitstraling geïnspireerd op de kracht en schoonheid van dieren (bijvoorbeeld de wijze waarop een jachtluipaard zijn prooi besluipt) staan bij de Mazda-ontwerpers steevast voorop. Typerend daarvoor zijn ook de koplampen van de nieuwe Mazda3 die, net als bij de Mazda6, met een boze blik de wereld ‘bekijken’. De units zijn voorzien van LED’s en zogenaamde lichtgeleidende ringen die doorlopen tot de randen van de wielkasten. De nieuwe Mazda3 zal overigens verkrijgbaar zijn in 9 carrosseriekleuren en van de band rollen met 16, 17 of 18 inch wielen.

Zakelijk ingesteld interieur
Het interieurdesign staat juist meer in het teken van rust en functionaliteit. Helemaal nieuw is het. Sterker nog, in de nieuwe Mazda3 introduceren de Japanners een compleet nieuw interieurconcept waarbij het interieur in twee ‘zones’ wordt opgedeeld dat van elkaar wordt gescheiden door een sterk naar de bestuurder gerichte middenconsole. Nieuw en nog vrij uniek in het C-segment is de toepassing van een head-up display dat de belangrijkste informatie tegen de vooruit projecteert. Voor een betere zitpositie is het stuurwiel lager gepositioneerd en met A-stijlen die 100 mm verder naar achteren zijn geplaatst is het zicht voor de bestuurder verbeterd.
De gewijzigde lay-out van het interieur zorgde ook voor meer binnenruimte. Vier personen moeten riant in de Mazda3 kunnen zitten en dan blijft er nog 350 liter aan bagageruimte over. Bovendien beschikt de nieuwe 3 over geheel nieuw ontworpen stoelen die meer comfort bieden tijdens langere ritten. Qua bekleding kan er gekozen worden uit stof of zwart leder met rode stiksels. Wit leder in combinatie met gebroken witte, grijze of rode stiksels kan ook. Een geheel zwart interieur is standaard.

Infotainment
Aan infotainment kan de nieuwe Mazda3 uitgerust worden met het zogeheten Active Driving Display dat de drie belangrijkste real-time rijgegevens direct in het gezichtsveld van de bestuurder toont. Andere communicatie- en entertainment-gerelateerde informatie wordt weergegeven op het 7 inch touchscreen bovenin de middenconsole. Dat systeem beschikt ook over Bluetooth-connectiviteit en bevat e-mail- en navigatie-functies die het overneemt van een smartphone. Facebook- en Twitteren-berichten van het scherm aflezen is eveneens mogelijk. Wil de bestuurder zijn handen liever niet van het ergonomisch verbeterde multifunctionele stuurwiel afhalen, dan kan hij een beroep doen op de spraakherkenning. Daarnaast voorziet de nieuwe Mazda3 in Mazda’s eigen auto-apps die de bestuurder assisteren om bijvoorbeeld zo zuinig mogelijk te rijden en voor muzikale klanken werkt Mazda opnieuw samen met Bose.

Veiligheid
Omdat innovatieve, veelal veiligheidsverhogende features in de middensegmenten tegenwoordig net zo belangrijk worden bevonden als in de duurdere topsegmenten kan de Mazda3 voorzien worden met een scala aan populaire rijassistent-systemen. Sommige daarvan zijn bekende, maar verbeterd zoals het autonome noodstopsysteem dat de auto stilzet als iets prompt voor de auto opduikt. Andere zijn compleet nieuw ontwikkeld. Het head-up display noemden we zonet al even, maar ook Distance Recognition Support System (DRSS) is nog nooit eerder op een Mazda geleverd. Dit systeem berekent en toont de (tijds)afstand tot voorliggers. Ondanks de toegevoegde waarde van deze systemen verwacht Mazda gewoon met vlag en wimpel te slagen bij de EuroNCAP-crashtests. Ze zijn voor de maximale 5 sterren gegaan.

Vier krachtbronnen, een diesel
Alle features ten spijt, wil de nieuwe Mazda3 in Nederland potten breken dan zal het in aanmerking moeten komen voor een lagere bijtelling. Het verlossende antwoord daarop kunnen we je niet geven omdat verbruik- en emissiecijfers nog ontbreken, maar al wel hebben we het motorpalet voor je. Bij elke verkrijgbare motor staat de veelgeprezen, zeer efficiënte SkyActiv-technologie aan de basis dus dat biedt in ieder geval perspectief.
Vanaf de marktlancering zijn er drie benzinemotoren verkrijgbaar, waarvan de 1.5 SkyActive-G nagelnieuw is. Het blok levert 100 pk en 150 Nm. Meer kracht is er met de reeds bekende 2.0 liter. Deze is er met 120 pk en 210 Nm en als ‘High Power’ is hij goed voor 165 pk en 210 Nm. Uiteraard is dieselen ook mogelijk en dat kan met de tevens al eerder geïntroduceerde 2.2 SkyActive-D. Deze enige dieselmotor heeft een vermogen van 150 pk en een trekkracht van 380 Nm. Elke motor is standaard gekoppeld aan een manuele 6-bak, terwijl een 6-traps automatische transmissie tegen meerprijs is te bestellen.

Sportief rijgedrag
Zoals Mazda dat altijd heeft gedaan is ook de nieuwe 3 weer bedeeld met een sportief ingesteld rijgedrag. Hoewel de Mazda3 tegelijk ook veel comfort biedt, met naar eigen zeggen een van de stilste interieurs in z’n klasse, kunnen klanten die een gemoedelijk weggedrag zoeken hun heil maar beter elders zoeken. Daar zijn de Japanners heel eerlijk in. De 30% stijvere koetsconstructie ten opzichte van de vorige generatie, de preciezere stuurbekrachtiging alsmede de kortere slagen van de pedalen en de MX-5-achtige bediening van de handbak dragen bij aan een sportieve rijbeleving.

Vanaf najaar te koop
De geheel nieuwe Mazda3 is vanaf eind oktober in Nederland leverbaar als Hatchback met verschillende benzinemotoren. Later volgen de Sedan en de dieselmotoren. Prijzen volgen tegen het naderen van de lancering.

Gerelateerde artikelen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Mazda Kai Concept hint naar nieuwe Mazda3

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda3 debuteert op Tokyo Motor Show

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.