Autonieuws

Renault F1 presenteert 1.6 V6-turbo voor 2014

In het kader van efficiëntie stapt de Formule 1 vanaf volgend seizoen over op compacte 1.6-turbomotoren. Renault F1 is de eerste motorenleverancier die haar nieuwe F1-krachtbron heeft voorgesteld.

Sommigen zeggen nu al dat de Formule 1 nooit meer hetzelfde zal zijn met de introductie van kleine, geblazen motoren. Met name op het geluid dat ze produceren wordt kritiek geuit (zie onderstaande video). Maar laten we niet vergeten dat compacte turbomotoren enkele decennia geleden gemeengoed waren in de Formule 1 totdat ze eind jaren ’90 werden verboden. En laat die periode nu juist te boek staan als een van de mooiste uit de F1. Wellicht is men dus wat te voorbarig.

Krachtiger KERS
Tijdens het presenteren van hun 1.6 V6-turbo zei Renault dat geen fan van brullende F1-motoren hoeft te vrezen voor het geluid van de toekomstige F1-motoren: ‘Ze zullen nog steeds de oren strelen, zeker wanneer ze het maximum aantal omwentelingen van 15.000 tpm draaien.’
Ook qua prestaties gaan de F1-bolides er niet op achteruit. In de basis produceert de Renault Energy F1-motor tussen de 550 en 600 pk, maar door een sterk verbeterd Kinetic Energy Recovery System (KERS) komt daar nog zo’n 160 pk bij waardoor de V6-turbo alsnog evenveel vermogen levert dan de huidige, atmosferische 2.4 liter V8-blokken. Bovendien is KERS aanzienlijk langer inzetbaar dan bij de bestaande F1-motoren waardoor van een daling in snelheid geen sprake is.

35% zuiniger
Waar de kleinere F1-blokken allemaal om te doen hebben is hun lagere brandstofverbruik. Volgens Renault is hun nieuwe tot wel 35% zuiniger dan de V8. Dat moet ook wel, want de reglementen schrijven vanaf 2014 voor dat de mee te nemen brandstofvoorraad niet meer dan 100 kg mag bedragen in plaats van 170 kg nu.  

Gerelateerde artikelen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.