Autonieuws

Audi bevestigt moderne Quattro met schetsen

Ons gevoel dat wanneer de hoogste Volkswagen-baas, Martin Winterkorn, ergens zijn enthousiasme voor uitspreekt steevast uitmondt in een consumentenproduct wordt steeds sterker. Gaf hij in 2010 aan dat hij de Audi Quattro, een reïncarnatie van het origineel uit 1984, graag wil bouwen; voilà, ergens binnen nu en een jaar zal hij te koop zijn. Zie hier de schetsen die dat bevestigen.

UPDATE 14 augustus 2013 - Na langdurige geruchten bevestigt Audi met een legertje schetsen dat er inderdaad een moderne Quattro in het vat zit. Op de aanstormende IAA Frankfurt zal deze onthuld worden, maar officiële onthullende details ontbreken helaas. Zelfs voor Audi Nederland is deze auto momenteel nog een grote blinde vlek, wat aangeeft dat quattro GmbH heel graag met een luide knal en veel vuurwerk haar 30ste verjaardag wil vieren. We zullen het dus moeten doen met onderstaande eerdere informatie en speculaties.

Jubileummodel
Audi’s performance-dochter quattro GmbH bestaat 30 jaar. Om dat te vieren heeft het bedrijf meer RS-modellen in een jaar gepresenteerd dan ooit te voren. Zo maakten we al kennis met de RS 5 Cabriolet en de nieuwe RS 6 en RS 7 kunnen we nog tegemoet zien. Maar de grootste klapper moet nog komen, en wel op de IAA in Frankfurt medio september. Volgens Autocar staat die mondiale autoshow voor Audi en quattro GmbH geheel in het teken van vierwielaandrijving en hoe kunnen ze dat nu beter kenbaar maken dan met de onthulling van de Audi Quattro zoals die niet lang daarna in productie zal gaan.

Duurste Audi ooit
Om vervolgens meteen maar het slechte nieuws mede te delen: de Audi Quattro zal tot de duurste straat-Audi’s allertijden behoren en in strikt gelimiteerde oplage worden gebouwd. Naar de prijs per stuk en het aantal te bouwen exemplaren hoeft je niet te vragen en dat is bij een dergelijke exclusiviteit eigenlijk ook minder relevant. Interessanter is hoe de definitieve auto eruit gaat zien. Hoewel Audi feitelijk nog geen bevestiging heeft uitgesproken, weet Autocar opvallend veel details over de Audi Quattro te vertellen. Zo zou de productie plaatsvinden op een speciale productielijn in quattro’s eigen fabriek in Neckarsulm. Dus niet op dezelfde band als waarop de overige RS-modellen vanaf lopen.

Op grotere voet
Als basis voor de retro-Quattro zal het MLB-platform worden gebruikt waarop onder meer de Audi A5 staat. Daar staat ook het concept uit 2010 op, maar ga zodoende niet uit van het design, of beter gezegd de proporties van dat studiemodel. De uiteindelijke Audi Quattro zal een stukje groter zijn, maar nog altijd 20 centimeter korter dan de A5. Een langere wielbasis dan de conceptcar moet resulteren in meer beenruimte. Waarom Audi dit belangrijk vindt aan een auto van dit kaliber is ons een raadsel, maar wellicht krijgen we daar nog antwoord op.

Geen 5-cilinderturbo
Wie Audi Quattro zegt, noemt in een adem ook 5-cilinderturbo. De twee zijn als een innig huwelijk en om dat nog even aan te stippen ontwikkelde Audi al weer enige tijd geleden een moderne variant van dat oer-blok. Je vind hem onder andere in de RS 3 en TT RS, en – precies – de Audi Quattro Concept. Maar vreemd genoeg niet in het productiemodel van die auto. Audi zou voor de krachtlevering hebben gekozen voor de V8-BiTurbo uit de RS 6. Ook een fantastisch blok, maar het voelt wel als vreemdgaan. Zelfs een vermogen van ‘meer dan 600 pk’ praat dat niet recht.

Gerelateerde artikelen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.