Autonieuws

Aston Martin DB9 als plug-in hybride

Aston Martin en Bosch hebben de handen ineengeslagen om tot een plug-in hybride van de DB9 te komen. De Britse sportcoupé werd er meteen een vierwielaandrijver van.

Aan de technische basis werd – gelukkig – weinig veranderd. Nog steeds doet de 6.0 liter V12 dienst als hoofdkrachtbron en deze drijft ook nog altijd louter de achterwielen aan. Om ook de voorwielen actief mee te laten draaien tijdens het rijden zijn er twee elektromotoren aan de twaalfcilinder gekoppeld. Elk leveren ze een extra 115 pk, beide gevoed door een lithium-ion batterij van 8.6 kWh waarmee de DB9 plug-in hybride een elektrische actieradius kan bereiken van 26 kilometer.

Betere handeling
Naast een verbeterde efficiënte is het voornaamste doel om aan te tonen dat door hybridetechnologie de algehele prestaties van sportauto’s sterk verbeterd kunnen worden. Zo mag het complete hybridesysteem van Bosch dan een additionele 300 kilogram op de wegenschaal leggen, de DB9 plug-in hybride snelt zomaar eventjes in 3,7 seconden naar de 100 km/h. Dat is een volle seconde sneller dan het af-fabriek model. Het gezamenlijke vermogen ligt dan ook op maar liefst 740 pk.
Om al die brute krachten in toom te houden is er nog een speciale elektromotor geïnstalleerd. Die gaat tegen dat het stuurwiel uit de handen van de bestuurder worden geslagen bij hevig accelereren. Dit zogeheten torque vectoring systeem zou ook de bestuurbaarheid van de DB9 verbeteren, wat opnieuw tijdwinst oplevert ondanks het hogere wagengewicht.

Prototype
Bosch zegt dat het plug-in hybridesysteem modulair is opgebouwd en zodoende vrij eenvoudig is te implementeren in verschillende auto’s, ook van andere fabrikanten. Vooralsnog gaat het om een prototype, maar gezien het potentieel zal dat naar verwachting niet lang meer duren.

Gerelateerde artikelen

Aston Martin DB11 strekt in eigen gedaante de benen

Spyshots
Wordt nieuwe Aston Martin DB11?
> Artikel lezen

Britse DB9 nog goed genoeg voor Russische coachbuilder

Autonieuws
> Artikel lezen

Wel erg coole platen van de Aston Martin DB11

Spyshots
Wel erg coole platen van de Aston Martin DB 11
> Artikel lezen

Doek valt voor stokoude Aston Martin DB9

Autonieuws
Doek valt voor stokoude Aston Martin DB9
> Artikel lezen

Aston Martin DB9 schittert nog eenmaal als GT

Autonieuws
Aston Martin DB9 GT
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.