Autonieuws

´Bonjour!´, aldus de nieuwe Peugeot 308

Peugeot stelt ons de opvolger van de 308 voor, de nieuwe 308. Op de cijfercombinatie na is de Franse middenklasser nieuw tot op het laatste schroefje. Op 10 september maakt hij zijn debuut op de IAA in Frankfurt en de bouw vindt plaats in het Franse Sochaux.

Ten opzichte van zijn voorganger heeft de nieuwe Peugeot 308 dezelfde cijfercombinatie, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Volgens een recept dat behoorlijk wat overeenkomsten kent met dat van de recentelijk succesvol gelanceerde 208, ondergaat de 308 ook een afslankkuur. Met een lengte van 4,25 meter en een hoogte van 1,46 meter is hij 2,5 centimeter korter en 4 centimeter lager dan de huidige 308.

Kleiner en toch ruimer
Binnenin zou je van die krimp niets moeten merken. Peugeot belooft zelfs een flinke groei voor de kofferruimte van de 308. De huidige editie kent een volume van 350 liter en voor de nieuweling geven de Fransen een inhoud van maar liefst 470 liter onder de hoedenplank. En daarmee heeft hij (veel) meer inhoud dan bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of een Citroën C4. Maar ook de huidige Peugeot 308 SW moet het met minder doen!

Katachtige blik
Van buiten heeft Peugeot de invloeden van het nieuwe familiegezicht doorgevoerd. Een scherp doorlopende lijn over de gehele flank ontbreekt niet, en ook de nieuwe ‘platte’ neus is te vinden op de nieuwe 308. Volledige LED-koplampen zijn vanaf de luxere modellen standaard en geven het nieuwe model volgens Peugeot een ‘katachtige’ blik. Ook aan de achterkant heeft de middenklasser een lichte afslankkuur ondergaan. De wulpse lijnen van het huidige model zijn vervangen door de strakke styling uit de 208.

Hoge kwaliteitsgraad
Aan de binnenzijde opteerde Peugeot, net als in de 208, voor een hoog opgesteld instrumentarium, dat afleesbaar moet zijn boven het kleine stuurwiel in plaats van de conventionele opstelling waarbij de tellers door de stuurrand heen af te lezen zijn. Grote blikvanger in het interieur is het 9,7 inch grote scherm dat zo’n beetje alle functies van de traditionele knoppen overneemt. Ook aan de kwaliteitsindruk is gewerkt door mat ogende kunststoffen te combineren met glanzend zwarte siervlakken en chromen details.

Stuk lichter
Ook het onzichtbare is naar een hoger plan getild. Het inmiddels familiaire EMP2-platform van de PSA-groep wordt onder de nieuwe 308 geplaatst. Volgens Peugeot zijn met deze hypermoderne bodemgroep, dat bestaat uit verschillende bouwstenen, de dempingskwaliteit en het comfort van de auto er sterk op vooruitgegaan. Veeleisers kunnen opteren voor allerlei rijhulpsystemen.
Bovendien heeft het EMP2-platform de 308 een stuk lichter gemaakt. De middenklasser van de Fransen brengt 140 kilogram minder op de weegschaal dan zijn voorganger, en onder andere deze besparing heeft ertoe geleid dat er een versie verkrijgbaar zal zijn met een CO2-uitstoot van ´minder dan 85 g/km´. Dat zou betekenen dat de 308 goed is voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik, ook in 2014. Meer informatie over de aandrijflijnen volgt nog.

Tijdens de IAA in Frankfurt zal de nieuwe Peugeot 308 zijn opwachting maken. De Nederlandse introductie vindt plaats op 17 oktober dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Peugeot 308 R HYbrid; de leeuw op anabolen

Autonieuws
Peugeot 308 R HYbrid; de leeuw op anabolen
> Artikel lezen

Peugeot-topmannen verlekkeren zich aan 308 R HYbrid

Autonieuws
Peugeot 308R HYbrid
> Artikel lezen

Peugeot 308 GTi: 270 pk's en two-tone carrosserie

Autonieuws
Peugeot 308 GTi: 270 pk's en two-tone carrosserie
> Artikel lezen

Rijdt de nieuwe Peugeot 308 GTi al?

Autonieuws
Rijdt de nieuwe Peugeot 308 GTi al?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.