Autonieuws

Historisch verantwoorde Le Mans Editions van Bentley

Een feestje bouwen, dat is aan de mensen van Bentley wel toevertrouwd. En laat het nu net 90 jaar geleden zijn dat de Britse luxe-fabrikant voor de eerste keer meedeed aan de 24 uur van Le Mans. Vandaar dat Bentley nu komt met zes nieuwe ‘Le Mans Limited Edition’-modellen.

In 1923 deed Bentley voor het eerst mee aan de beroemde langeafstand-race op het circuit van Le Sarthe, een jaar later wisten de Britten al als eerste over de finish te komen. Van 1927 tot 1930 domineerde Bentley de endurance-sport, maar sindsdien heeft het 73 jaar geduurd voordat er weer een overwinning bijgeschreven kon worden. Pas in 2003 won coureur Guy Smith de prestigieuze race opnieuw voor Bentley. En aangezien dat ook nog eens exact 10 jaar geleden is, worden er nu speciale edities van de Bentley Continental GT en de Mulsanne geïntroduceerd.

Limited Edition
Als we vervolgens een kijkje in het interieur van beide modellen nemen, dan zien we de veel voorkomende extra’s die vaak op deze Limited Editions te vinden zijn, zoals badges die de exclusiviteit van de beperkte oplage aangeven, opvallende contrasterende stiksels en andere kleuren voor de bekleding. Aan de buitenkant geven nieuwe velgen en bijzondere lakkleuren te kennen dat het hier niet om zomaar een Mulsanne of Continental GT gaat.

Zes versies
Bentley brengt zes verschillende versies uit van de Le Mans Limited Editions. Iedere bewerking is een ode aan de coureurs die Bentley aan haar Le Mans-overwinningen hebben geholpen. John Duff, Dudley Benjafield, Woolf Bernato, Glen Kidston en de zojuist genoemde Guy Smith reden allen voor Bentley toen de zeges tijdens de 24 uur van Le Mans behaald werden. Er blijft er dan nog één over: Tim Birkin. Hij is de enige die nooit met een Bentley de hoogste trede op het podium mocht beklimmen, maar heeft wel een grote invloed gehad op de supercharger-motoren van Bentley. Hij was de eerste die op eigen houtje een supercharger plaatste in een Bentley en daar races mee reed. Ook hij is vereeuwigd in de Le Mans Limited Edition-modellen.

Only in Amerika
Het slechte nieuws is dat we deze unieke Bentley-collectie niet in Europa tegen zullen komen. De complete oplage van 48 stuks per editie gaat namelijk rechtstreeks naar de VS toe.

Gerelateerde artikelen

Born to race: Bentley Continental GT3

Autonieuws
Born to race: Bentley Continental GT3
> Artikel lezen

Nieuwe Bentley Continental GT begint vorm te krijgen

Spyshots
> Artikel lezen

Bentley houdt woord met Continental GT

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley werkt wansmaak in de hand met Continental 24

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10?

Spyshots
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.