Autonieuws

BMW vernieuwt de 7-serie

BMW heeft de 7-serie een facelift gegeven. Zowel aan de voor- als de achterkant zijn de wijzigingen te vinden, maar ook onderhuids veranderde het nodige. De nieuwe 7-serie is vanaf komend voorjaar leverbaar.

De 7-serie werd in de zomer van 2001 geïntroduceerd en is misschien wel de meest besproken auto van de afgelopen jaren. Met name de bijzondere achterklep en de grote koplampen kregen veel kritiek over zich heen. Nu, alweer 4 jaar later, is ook de 6-serie voorzien van die achterklep en is het design van de 7-serie verder doorgevoerd in andere BMW-modellen. Ondanks de vele kritiek heeft BMW geen problemen gehad met de verkoop van de 7-serie en is de auto regelmatig in het verkeersbeeld te zien. Dat heeft er aan bijgedragen dat velen hebben kunnen wennen aan het ontwerp.
 
Gewijzigd exterieur
Voor wie er niet heeft kunnen wennen krijgt BMW nu een bescheiden nieuwe kans. De nadruk ligt daarbij op bescheiden want zowel de bijzondere achterklep als de grote koplampen zijn in grote lijnen hetzelfde. Wat er veranderd is zijn de voor- en achterbumper, de BMW-nieren en ook de koplampen hebben een iets andere vorm gekregen. Aan de achterkant zien we iets gewijzigde achterlichten en een chromen stripje die de beide achterlichten met elkaar verbindt. Daarmee is de grote lichtbalk verdwenen.
 
Detailwijzigingen interieur
In het interieur zijn de wijzigingen minimaal. Net als het ontwerp van het exterieur heeft ook het interieur van de 7-serie veel betekend voor de toekomstige modellen van BMW. Kijk bijvoorbeeld naar het interieur van de nieuwe 3-serie, 5-serie, 6-serie en de Z4 welke allemaal veel weg hebben van de 7-serie. Om die reden heeft BMW dan ook weinig veranderd aan het interieur van de vernieuwde 7-serie. Het gaat slechts om details waaronder een verbetering van het iDrive-systeem. Verder zijn er mooiere en duurzamere materialen gekozen wat de 7-serie een nog chiquere uitstraling moet geven.
 
Vernieuwde motoren
Onderhuids heeft BMW meer te vertellen. De nieuwe BMW 7 Serie krijgt, met uitzondering van de V12-krachtbron in het topmodel BMW 760i/Li, vanaf dit voorjaar de beschikking over een grotendeels nieuw motorenpalet.
Bij de modellen met achtcilinder benzinemotor vervangen de BMW 750i/Li (367 pk) en 740i/Li (306 pk) de modellen 745i/Li (333 pk) en 735i/Li (272 pk). De BMW 740d (259 pk) wordt opgevolgd door de BMW 745d (300 pk) met een volledig nieuw ontwikkelde achtcilinder dieselmotor. De zescilinder-in-lijn dieselmotor van de 730d (van 218 naar 231 pk) werd ingrijpend gewijzigd. En de BMW 730i/Li (231 naar 258 pk) wordt nu voorzien van een zescilinder-in-lijn benzinemotor met cilinderblok uit aluminium/magnesium legering uit de BMW 630i. Het resultaat is meer vermogen, hogere koppels en betere prestaties in combinatie met een gunstiger verbruik.
 
Verfijnd onderstel
Het onderstel van de BMW 7 Serie werd gewijzigd en doorontwikkeld. Naast de 14 millimeter grotere spoorbreedte achter en een gewijzigde asgeometrie, die een positief effect heeft op de rijdynamiek, heeft BMW het aanbod op onderstelgebied nieuw gerangschikt. Voortaan worden een standaard onderstel en twee speciale varianten (die beide beschikken over het actieve onderstelsysteem Dynamic Drive) met verschillende karakteristiek aangeboden: Het gewijzigde en doorontwikkelde standaard onderstel biedt de voor BMW kenmerkende balans tussen dynamiek en comfort. De onderstelvariant Adaptive Drive omvat de combinatie van Dynamic Drive en de elektronische dempercontrole EDC. Daarmee biedt Adaptive Drive een perfecte synthese van maximaal rijcomfort en uiterst dynamische rijeigenschappen. Met het actieve onderstelsysteem Dynamic Drive wordt via volledig variabele stabilisatoren aan voor- en achteras het overhellen van de carrosserie in bochten aanmerkelijk gereduceerd. Door EDC wordt de dempingskracht traploos ingesteld en continu aangepast aan de wisselende weg-, beladings- en rijomstandigheden – van comfortabel tot sportief stevig. In combinatie met de sportieve onderstelafstemming van het sportpakket levert Dynamic Drive uitgesproken sportieve rijeigenschappen. De tot het sportpakket behorende verlaging van het onderstel, hardere vering en straffere demping maakt, gecombineerd met Dynamic Drive, een verdere verbetering van het stuurkarakter, de wendbaarheid en de spoorstabiliteit mogelijk.
 
Verbeterde standaarduitrusting
De standaarduitrusting van de nieuwe 7-serie is aanzienlijk verbeterd. Xenon-koplampen zijn voortaand standaard evenals Brake Force Display (twee-fasen remlicht). Als opties zijn onder andere een MP3-wisselaar en nieuwe designs lichtmetalen velgen waaronder 18 en 19 inch leverbaar.
 
Prijzen
De basis van het programma wordt gevormd door de 730i welke in Nederland leverbaar is vanaf € 86.900,-. De basis van het dieselprogramma is de 730d welke leverbaar is vanaf € 87.500,-. Het absolute topmodel is de 760Li welke leverbaar is vanaf € 168.900,-.

Gerelateerde artikelen

Diamanten-inleg voor BMW 750Li Individual

Autonieuws
BMW 750Li xDrive Individual
> Artikel lezen

100 keer BMW Individual 7-serie The Next 100 Years

Autonieuws
BMW Individual 7 Serie THE NEXT 100 YEARS
> Artikel lezen

M760Li xDrive: de Alpina B7 van BMW

Autonieuws
BMW M760Li xDrive
> Artikel lezen

'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht

Spyshots
'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht
> Artikel lezen

BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre

Autonieuws
BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.