Autonieuws

Renault Twin’Z Concept voorbode voor nieuwe Twingo?

Op de Salone Internazionale del Mobile de Milano, een designbeurs, heeft Renault de Twin´Z Concept onthuld in samenwerking met industrieel ontwerper Ross Lovegrove. De elektrische stadsauto heeft zowel de geschiedenis van de R5 en vroegere Twingo als de toekomstige versie van die laatste in zich.

Het lijkt erop dat Renault ons met twee conceptcars – met ieder een eigen thema – op wil warmen voor de in 2014 te lanceren nieuwe Twingo. Terwijl de een, de TwinFun, nog een groot mysterie is, doet Renault de ander, deze Twin’Z, alvast volledig uit de doeken. Meest opvallend aan de in Milaan gepresenteerde studie is zijn achterwielaandrijving en de plaatsing van de motor. Die bevindt zich namelijk net voor de achterwielen.

Organisch
Volgens Renault moet de Twin’Z Concept een ´organische auto´ zijn. Door veel en enkel gebruik te maken van LED-verlichting in combinatie met speelse vormen en lijnen is er geprobeerd een ´levende´ auto te creëren. Vooral de verlichting moet hieraan meewerken. Vanaf het logo op de grille via het glazen dak lopen alle lichtjes tot aan en door de achterruit heen. Achterlichten zijn er ook niet te vinden, die worden door de doorlopende verlichting vervangen.
Ook van binnen heeft het Ross Lovegrove, de man achter de Sony Walkman, de natuur proberen na te bootsen. Het minimalistische design onthult zich in het ontbreken van een instrumentarium en andere vormen van knopjes. Alles wordt geregeld door een gemonteerde tablet en een smartphone voor de bestuurder. Ook de stoelen zijn gebaseerd op een natuurlijke ontwikkeling. De in de vorm van een boomtak gegoten zetels worden bekleed met een speciale leersoort op de plekken waar geen koolstofvezel zit. Hierdoor lijken de stoelen te ´ademen´. Achter de 18 inch wielen schuilt een soortgelijke gedachte. De velgen zijn gebaseerd op de lijnen van een boom, om zo het ‘groene’ karakter van de Twin’Z te benadrukken.

Lichtgewicht
Door het gebruik van lichte materialen is de Twin’Z een lichte auto gebleven; het studiemodel weegt slecht 980 kilogram. Vier lithium-ion batterijen zorgen voor de aandrijving op de achterwielen en geven de Twin’Z een actieradius van 160 kilometer. De theoretische topsnelheid ligt op 130 km/h. Ondanks zijn kleine formaat van 3,62 meter is de Twin’Z toch prettig ruim volgens Renault. 

Een blik in de toekomst
Hoewel de Twin´Z nadrukkelijk bedoeld is als concept, geeft hij wel degelijk de richting van toekomstige Renaults aan, en wel in eerste instantie de volgende generatie Twingo. Diverse stijlkenmerken van de Twin´Z gaan we bij die auto terugzien.

Gerelateerde artikelen

Renault Ez-Go wil je stadsgids zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe

Overige
​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.