Autonieuws

Detroit Electric SP:01 neemt stokje over van Tesla Roadster

Het na 70 jaar herrezen Detroit Electric springt in het gat dat de Tesla Roadster begin 2012 achterliet. Dat de SP:01 ook enorm lijkt op een Lotus Elise is niet verwonderlijk, de persoon achter de auto werkte ooit voor het Britse sportwagenmerk.

Detroit Electric mag je tot dusver misschien niets zeggen, het bedrijf (of de naam althans) is zeker geen groentje op het gebied van elektrische voertuigen. Al in het begin van de 20ste eeuw bouwde het elektrisch aangedreven auto’s, maar verloor het destijds uiteindelijk de strijd tegen de verbrandingsmotor. In 1939 moest Detroit Electric de handdoek in de ring gooien.

300 km
Maar sinds 2008 is Detroit Electric terug met dank aan de Albert Lam, een voormalig medewerker van Lotus Cars. Sindsdien hebben hij en z’n team gewerkt aan de SP:01, wetende dat Tesla ooit met de Roadster zou stoppen. Dat deden ze begin vorig jaar, en de SP:01 is hier nu om het stokje over te nemen. Net als de Lotus Elise waarvan hij sterk is afgeleid, is de SP:01 geen zware auto door de toepassing van veel carbon. Met 1.070 kg is de SP:01 weliswaar niet zo’n vedergewicht als de Elise en dat heeft alles te maken met het lithium-ion accupakket aan boord. Dat batterijenpakket heeft een capaciteit van 37 kWh en geeft de SP:01 een elektrische actieradius van zo’n 300 kilometer.

Snelle rakker
De krachtige elektromotor, die de achterwielen aandrijft, heeft een vermogen van 200 pk en weet de SP:01 in een zeer snelle 3,7 seconden naar de 100 km/h te doen accelereren. De topsnelheid bedraagt 250 km/h. Schakelen gaat via een transmissie met vier versnellingen, wat vrij uniek is voor een elektrische auto. Om niet alleen snel te zijn in rechte lijn monteert Detroit Electric rondom dempers van Bilstein en komen de remmen van Brembo.

999
Detroit Electric is van plan 999 exemplaren van de SP:01 te bouwen tegen een vraagprijs van 135.000 dollar per stuk. Wanneer de eerste auto’s van de band rollen is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Rimac ontvangt zegen en geld van Porsche

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen op koers voor Pikes Peak-record

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.